Asiantuntijat: Euroopan talouskriisi maksaa ihmishenkiä

Tutkija kritisoi Euroopan komissiota siitä, ettei se ole seurannut ollenkaan troikan määräämien säästötoimien terveysvaikutuksia. Asiantuntijoiden mukaan itsemurhat ja tarttuvat taudit ovat lisääntyneet taloudellisen ahdingon seurauksena Euroopassa.

Ulkomaat

Euroopan talouskriisi maksaa ihmishenkiä, terveysasiantuntijat sanovat. Näin on siksi, että itsemurhat ja tarttuvat taudit ovat lisääntyneet taloudellisen niukkuuden seurauksena.

Ankarat budjettileikkaukset ja kasvava työttömyys ajavat yhä useamman eurooppalaisen ahdinkoon. Kun tulot putoavat, voivat yhä harvemmat käydä lääkärissä tai ostaa lääkkeitä.

Itsemurhat ovat lisääntyneet viime vuosina, vaikka ennen vuotta 2007 ne olivat pitkällä aikavälillä vähentyneet. Myös tautien, kuten HIV:n ja malarian, puhkeaminen Kreikassa huolestuttaa, The Lancet -lehti kirjoittaa. Lehti teki mittavan analyysin Euroopan terveystilanteesta.

- Euroopan talouskriisin terveysvaikutusten peitteleminen on selvä ongelma, vaikka vaikutukset ovat hyvin ilmeisiä, johtava tutkija Martin McKee sanoo. Hän kuuluu Maailman terveysjärjestön alaiseen ryhmään, joka tarkkailee Euroopan terveydenhoidon tilannetta.

McKee kritisoi Euroopan komissiota siitä, ettei se ole ollenkaan seurannut troikan määräämien säästötoimien terveysvaikutuksia. Näin on siitä huolimatta, että komissio on sitoutunut sopimuksessaan tarkastelemaan kaikkien toimiensa terveysvaikutuksia.

Niin kutsuttu troikka on Euroopan komission, Euroopan keskuspankin ja Kansainvälisen valuuttarahaston muodostama ryhmä, joka on vastuussa kriisimaiden säästötoimista.

Tutkijat korostavat, että monen Euroopan maan terveydenhuoltojärjestelmä on nyt kovan rasituksen alaisena. Näihin lukeutuvat varsinkin Espanja, Portugali ja Kreikka.

Poikkeuksena on Islanti, joka on niin ikään käynyt läpi vakavan talouskriisin – maa kieltäytyi säästötoimista ja piti sosiaaliset turvaverkot kunnossa. Tutkijoiden mukaan talouskriisillä ei ollut havaittavia vaikutuksia islantilaisten terveyteen.

Lähteet: Reuters