Pohjois-Dakotan tiukka aborttilaki vaatii vielä kansalaisten hyväksynnän

Sekä osavaltion parlamentti että kuvernööri ovat jo hyväksyneet lakialoitteen.

Ulkomaat

Yhdysvaltain pohjoisrajalla sijaitseva Pohjois-Dakotan osavaltio aikoo ottaa käyttöön maan tiukimman aborttilainsäädännön. Enemmistön osavaltion asukkaista on kuitenkin vielä asetuttava uuden lakialoitteen taakse.

Vaikka kuvernööri Jack Dalrympile allekirjoitti lakialoitteen tiistaina ja osavaltion republikaanienemmistöinen lainsäädäntöelin hyväksyi aborttilain viime viikolla, laki astuu voimaan aikaisintaan ensi vuoden lokakuussa - eikä välttämättä vielä silloinkaan. Aborttioikeutta suitsivasta lakialoitteesta tulee laki, jos Pohjois-Dakotan asukkaat hyväksyvät sen seuraavien osavaltiovaalien yhteydessä. Myös aborttioikeuksien puolustajat ovat sanoneet vievänsä asian oikeuteen.

Yhdysvalloissa on tavallista, että kansalaisilta kysytään mielipidettä moniin uusiin lakeihin samalla, kun he äänestävät osavaltion korkeimmista päättäjistä.

Toteutuessaan uudet aborttisäädökset muun muassa estäisivät raskaudenkeskeytykset kuudennen raskausviikon jälkeen, jolloin tulevat äidit eivät välttämättä edes tiedä olevansa raskaana.

Tiukentunut laki kieltäisi abortin myös silloin, kun raskaus on saanut alkunsa raiskauksesta, insestistä tai jos raskaus keskeytyisi joka tapauksessa sikiön poikkeavuuden takia. Lisäksi laki asettaisi selvät rajat kantasolututkimukselle.

Lähteet: AFP, Reuters, Yle Uutiset