Maailmanpankin kilpailijan perustaminen entistä lähempänä

Nousevat talousmahdit julkistavat uudet suunnitelmat aikaisempaa riisutummasta kehityspankista torstaina.

Nousevat talousmahdit eli Brasilia, Venäjä, Intia, Kiina ja Etelä-Afrikka ovat päässeet sopuun monista uuden kehityspankin perustamista hidastaneista erimielisyyksistä. Niin kutsuttujen BRICS-maiden johtajat ovat parhaillaan koolla rannikkokaupunki Durbanissa Etelä-Afrikassa.

Maat ovat aikaisemmin kiistelleet muun muassa siitä, miten uuden kehityspankin alkupääoma, noin 50 miljardia dollaria, kerätään. Vieläkään kaikki pankin perustamiseen liittyvät seikat eivät ole selvillä, mutta BRICS-maat ovat kuitenkin löytäneet yhteisen sävelen sen suhteen, että kehityspankin alkupääomaa on pienennettävä.

Edistyksestä huolimatta uusi kehityspankki on toiminnassa todennäköisesti aikaisintaan vuosien päästä.

BRICS-maat kattavat noin neljäsosan maailman taloustuotannosta ja 40 prosenttia maailman väestöstä. Ne ovat kritisoineet kovin sanoin nykyisiä kansainvälisiä talousinstituutioita kuten Maailmanpankkia ja Kansainvälistä valuuttarahastoa.

Maita kismittää erityisesti talousorganisaatioiden vallanjako, joka määräytyy osittain sen mukaan, kuinka paljon jäsenmaat lahjoittavat varoja niiden toimintaan. Siksi kehittyvillä mailla on suhteessa pienempi äänivalta, kuin suurilla lahjoittajilla kuten Yhdysvalloilla ja monilla EU-mailla.