Luvassa puhuvia pankkiautomaatteja näkövammaisille

Kanta-Hämeessä on jo parikymmentä uuden polven automaattia. Kokeilulla pyritään helpottamaan näkövammaisten asiointia pankkiautomaatilla.

pankkiautomaatit
Uuden ajan pankkiautomaatti
Tanja Perkkiö / Yle

Puhuvia pankkiautomaatteja aletaan kokeilla Suomessa. Kanta-Hämeessä Hämeenlinnassa, Riihimäellä ja Forssassa on jo muutama uuden polven automaatti. Ne varustetaan loppuvuodesta ääniohjelmistolla näkövammaisia varten.

Automatia Pankkiautomaattien kehitysjohtaja Jyri Marviala kertoo, että puhetuki tulee uuden sukupolven automaattilaitteisiin, joita on asennettu parina viime vuonna. Muutos ei aiheuta automaatteihin ulkoisia muutoksia. Marvialan mukaan käyttö on helppoa.

Jos on uudenmallisella ottopisteellä joskus asioinut, päälle päin puhetukea ei huomaa. Näkövammaiset käyttäjät tietävät ja kuulevat silti eron. Kyseessä on Näkövammaisten keskusliiton ja Automatia Pankkiautomaattien kokeilu. Kokeilulla pyritään helpottamaan näkövammaisten asiointia pankkiautomaatilla.

Uusia, niin sanottuja toisen sukupolven automaatteja on Suomessa kaikkiaan noin 200. Kokeilu alkaa pääkaupunkiseudulta kesällä ja leviää muualle Suomeen.