1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Viro juhlii: Uusi tasavalta sai vanhemmaksi kuin ensimmäinen vapaa Viro

Viro on nyt vanhempi kuin vuosien 1918 - 1940 itsenäinen valtio. Juhlien ohessa on pohdittu sitä, millainen maa olisi ilman natsi-Saksan ja Neuvostoliiton vallan vuosia.

Vuonna 1991 itsenäistynyt Viron tasavalta on nyt ennättänyt vanhemmaksi kuin Viron ensimmäinen tasavalta. Keskiviikkona tuli kuluneeksi 7 890 päivää siitä, kun Viro itsenäistyi Neuvostoliitosta. Keskiyöllä ylittyi siis niiden päivien määrä, jotka Viro ehti olla itsenäisenä vuosina 1918 - 1940.

Keskipäivällä soivat kirkonkellot eri puolilla Viroa, ja juhlaliputuksen lisäksi kansalaisia on kehotettu kantamaan valtionsa sini-musta-valkoisia värejä myös omassa rintapielessään. Valtiollisiin juhliin kuuluu myös juhlajumalanpalvelus Tallinnan Kaarlen kirkossa.

Päivää vietetään myös vähemmän juhlallisilla tavoilla. Yksi niistä on 7 890 metriä pitkä kävelyretki, jonka kukin voi toteuttaa missä haluaa.

Päivää juhlistetaan myös kuorolaululla, kuten virolaiseen tapaan kuuluu. Viron yleisradioyhtiö televisioi yli 40 laulukuoron esityksiä neljästä kaupungista - Tallinnasta, Tartosta, Pärnusta ja Kuresaaresta.

Vuoden 1939 Viro oli jopa Suomea kehittyneempi

Nimellisesti Viron itsenäisyys ei ole koskaan katkennut, vaan sitä on kestänyt 95 vuotta. Millainen maa Viro olisi, jos niin olisi käynyt myös todellisuudessa? Sitä pohtii entinen pääministeri ja historioitsija  Mart Laar Päevaleht-lehdessä.

Hänen mukaansa on käytännössä mahdotonta sanoa, miten Viro olisi kehittynyt, koska ulkopuolelta vaikuttavia tekijöitä on aina paljon. Mutta jos arvellaan, että Viron suunta olisi ollut suurin piirtein sama kuin Suomella, vastaus on helpompi, Laar sanoo.

Vertailun pohjaksi hän ottaa vuoden 1939, jolloin Suomi ja Viro olivat jokseenkin yhtä kehittyneitä. Joissakin asioissa Suomi oli edellä, toisissa taas Viro. Esimerkiksi ihmisten keskimääräinen elinikä oli Virossa selvästi korkeampi kuin Suomessa, Laar kertoo.

Sodan jälkeen kummallakin maalla oli vaikeutensa, mutta parinkymmenen vuoden päästä Suomi oli toipunut ja alkoi integroitua Eurooppaan. Sen myötä alkoi kasvaa Viron ja Suomen ero, Laar sanoo. 1980-luvun lopulla elintaso oli Suomessa Viroon verrattina viisinkertainen tai jopa suurempi ja ero eliniässäkin oli kääntynyt Suomen hyväksi.