Suomalaisninja: Tärkeintä on olla tässä hetkessä

Japanilaisia taistelulajeja yhdistävässä Bujinkan budo taijutsussa aistit on viritettävä äärimmilleen, sillä laji vaatii tiukkaa keskittymistä. 11 vuotta Japanissa asunut Jouni Laitinen on itse saanut oppinsa lajin mestarilta.

Kotimaa
Jouni Laitinen
Jouni Laitinen on suomalainen ninja, japanilaisen kamppailulajin supertaitaja ja opettaja. Hän valotti ninjan elämää Aamu-tv:ssä.

Jouni Laitinen opetteli nuorena karatea niin kuin monet muutkin suomalaispojat. Veljellä oli pari astetta eksottisempi laji, Bujinkan budo taijutsu, joka vei lopulta myös Jounin mennessään aina Japaniin asti. 11 vuotta mestarin opissa ovat opettaneet miehelle etenkin läsnäolon tärkeyttä.

- Harjoittelussa korostuu se, että ollaan keskittyneitä jo ennen kuin mitään tapahtuu ja toki sen aikana ja lopussakin. Pitää olla tietoinen kaikesta, mitä ympärillä tapahtuu, ei ainoastaan siitä, mitä on silmien edessä, nykyisin lajia itsekin opettava Laitinen huomauttaa.

Harjoittelu muokkaa ihmistä myös henkisesti

Bujinkan budo taijutsu yhdistää yhdeksää eri budolajia. Harjoituksia tehdään sekä aseilla että ilman. Käytössä voivat olla niin samurai-miekat kuin Bo:t eli 180 senttiä pitkät seipäät.

Laitisenkin oppi-isä, lajin mestari Masaaki Hatsumi tosin on sanonut, että ninjan ensisijainen tavoite on voittaa ilman taistelua, mutta myös harjoittelu tekee nöyräksi.

- Meidän lajiin ei kuulu meditaatiota, mutta mielen harmonia tulee harjoittelun myötä, kun panemme itsemme erilaisiin tilanteisiin. Ja kun harjoituksissa tulee lyödyksi, potkituksi ja heitellyksi ja sieltä aina noustaan ylös, se muokkaa ihmistä, Laitinen kertoo.

Pelkästä ninjailusta ei lajissa myöskään ole kyse.

- Osa on ninjutsua, mutta suurin osa lajista on samurai-perinnettä ja se korostuu enemmän.

Aavistuksen mestarit

Mielenhallinnasta kertoo myös lajin viides ja viimeinen virallinen vyökoe. Laitisen kohdalla se tarkoitti sitä, että hän istui silmät kiinni polviseisonnassa lattialla ja odotti, että takana seisova oppi-isä Hatsumi lyö jossain vaiheessa bambumiekalla.

Lyönti pitää väistää aavistamalla, muuten ei kokeesta pääse läpi. Laitinen ei osaa itsekään selittää kuinka väistäminen on mahdollista.

- Ehkä siinä on kyse jonkinlaisesta sopusoinnusta. Jos yrittää liikaa miettiä, että kuulenko lyönnin ja tiedänkö milloin se tapahtuu, niin se ei onnistu. Mutta kun on rentona rauhallisesti liikaa asiaa murehtimatta, niin sitten. Ei kannata liikaa takertua ja miettiä mitä tapahtuu.

Samaa ohjenuoraa hän pyrkii noudattamaan muussakin elämässä.

- Tärkeintä aina olla tässä hetkessä. Ei mietitä liikaa, mitä illalla tapahtuu tai eilen oli, vaan ollaan tässä hetkessä ja mietitään, ketä tässä hetkessä on.