Asukkaita yksi yli tusinan - Mujejärvi on omilleen rakas

Nurmeksen ja Kuhmon puolivälissä sijaitseva Mujejärven kylä ei ole elävien savujen määrällä pilattu. Savu tupruaa nykyisin enää kahdeksan talon savupiipusta, asukkaita kylällä on tasan 13. Yhteishenki ja sisu ovat kuitenkin tallella, eikä omaa kylää moitita.

Mujejärvi, Nurmes
Mujejärven kota.
Heikki Haapalainen / Yle

Mujejärven kylä Pohjois-Karjalan maakunnan rajalla on vastakohtien paikka. Asukasmäärältään kylä on pikkuruinen, mutta pinta-alaltaan se Nurmeksen suurin. Sijainti tarjoaa metsämaita ja huikeita vaaramaisemia, kylän korkein kohta on liki 300 metriä merenpinnan yläpuolella.

- Mikäs täällä on ollessa, mehän olemme Nurmeksen huipulla; täältä nimittäin löytyy Nurmeksen korkein paikka, veistelee kylätoimikunnan puheenjohtaja Risto Piironen.

Kylän väkiluku oli suurimillaan 50-luvun lopulla, silloin asukkaita oli noin 300. Kylältä on lähdetty aina Austraaliaan asti, ja sieltä myös palaillaan kesän yötöntä yötä katsomaan yhteisen kesätapahtuman aikoihin tulevanakin kesänä.

- Heinäkuussa pidetään jälleen Mujejärvi-päivä, jossa tällä kertaa paneudutaan kinkeriperinteeseen. Kyläperinnettä on myös tallennettu useamman kirjan verran, Piironen kertoo.

Mujejärveltä on lähtöisin myös yksi Suomen johtavista graafiisista suunnittelijoista, Ilmo Valtosen sunnittelemia tuotemerkkejä voi nähdä kaikkialla Suomessa.

Luonto vetäisi kirjastomiehen etelästä

Mujejärvi on elänyt, ja elää pitkälti metsistä. Niistä on elannon muodossa tai toisessa saanut suurin osa kylän väestä vuosikymmenten varrella.

Nurmeksen kaupunginkirjaston johtajana työskentelevä Timo Kovanen muutti Mujejärvelle muutaman mutkan kautta Helsingistä. Luontokuvausta harrastava mies on päässyt kerrassaan luonnon syliin asumaan ja elämään, kyläläiset ovat ottaneet tulijan hyvillä mielin joukkoonsa.

Mujejärvestä nousee nimensä mukaan muikkua, tällä hetkellä aika isoa sellaista. Verkoille matkalla ollut Risto Piironen teki kalareissullaan viime talvena varsin erikoisen löydön; kyläläisten talkoilla rakentama kota Nurmes - Kuhmo-tien varressa oli saanut yövieraita kaukaa.

- Pakkasta oli vuosi sitten 24 astetta, kun löysin täältä kodalta yöpymästä puolalaisen moottoripyöräporukan. Sivuvaunullisin pyörin liikkeellä ollut viiden henkilön porukka oli nukkunut yönsä kodan lämmössä ja oli juuri polkemassa BMW-moottoripyöriään hengesta käyntiin, kun osuin tähän, Piironen kertoo huvittuneena.