1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Lampaanlihan valmistus ei ole hätäisen hommaa

Kolmekin päivää kestävä, hidas suolaus on suotavaa, sillä silloin lammas suolautuu tasaisemmin. Myös hidas paistaminen tekee lihasta mureampaa, vihjaa Lappeenrannan kauppahallin lihakaupan yrittäjä.

Kotimaista luomu lampaanlihaa. Kuva: YLE Etelä-Karjala

Helpoin tapa valmistaa lampaanviulu on laittaa karkea suola ja pitää vakuumipussissa tai paperissa pari vuorokautta. Lappeenrannan kauppahallin lihakauppa Mytyn yrittäjän Heikki Saarelan mukaan toinen kelpo vaihtoehto on tehdä 10-prosenttinen suolavesi, ja liottaa siinä esimerkiksi kolme vuorokautta.

- Joillain on tapana tehdä liha maidossa, kahvimarinadi on aika yleistä. Jotkut laittavat puolestaan pienen viillon lihaan ja panevat valkosipulinkynsiä sinne, kertoo Saarela.

Pikasuolaus voidaan lampaanlihalle tehdä hienolla suolalla vuorokaudessa, mutta se on Saarelan mielestä todella tarkkaa.

- Suolaus menee helposti yli. Suosittelen karkeaa suolaa ja hieman pitempää aikaa.

Höystöt ovat makuasia

Lampaanviulusta saa mehevää, jos on mahdollisuus valmistaa se leivinuunissa. Pitkään kypsennettynä miedossa lämmössä, lihasta tulee kaikkein parasta, kertoo Lappeenrannan kauppahallin lihakauppa Mytyn yrittäjä Heikki Saarela.

- Se vaatii useamman tunnin kypsymisajan. Kunhan muistaa sitä valella, ettei se kuivu uuniin, Saarela muistuttaa.

Yleisimmät mausteet lampaan kanssa ovat yrtit. Paljon käytetään rosmariinia, minttuhyytelöä, valkosipulihyytelöä sekä pippuria ja suolaa.

Saarelan mielestä lampaanviulun lisukkeina sopivat hyvin juurekset. Ne valmistuvat kätevästi uunissa lampaan kanssa. Itse hän on tehnyt myös muhennettua pinaattia lisukkeeksi.

- Alkuvaivan jälkeen kaikki tulee yhdellä kertaa uunissa, joten sen valmistaminen on aika mukavaa.