Pääsiäiskaupungin narsissit eivät jänistä pakkasta

Riihimäki pitää kiinni pääsiäiskaupunkitapahtumistaan, vaikka mitään suurta turistitulvaa näin ei tavoitellakaan. Tänä vuonna pääsiäiskaupunki tarjoaa etenkin lapsiperheille paljon mahdollisuuksia viettää toiminnallista pääsiäistä.

Kotimaa
Pääsiäisnarsissi-istutus lumen peitossa
Pääsiäiskaupunki Riihimäki on koristautunut tuhanssilla narsisseilla, jotka peittyivät yllättäen paksuun lumivaippaan.Miki Wallenius / Yle

Riihimäki on toiminut pääsiäiskaupunkina (siirryt toiseen palveluun) jo vuodesta 1997. Tämänvuotinen ohjelmatarjonta alkaa pitkänäperjantaina Noitametsä-fantasiatoimintaradalta ja jatkuu lastenteatteriesitykseen toisena pääsiäispäivänä.

Kulttuuri- ja vapaa-aikakeskuksen toimistosihteeri Eija Heinonen Riihimäeltä kertoo, että nyt lapsiperheet pääsevät tekemään, eikä pelkästään katselemaan.

- Toiminnallisuus korostuu tänä vuonna erityisesti. Uutena toimijana Vihreällä talolla on paikallisten taiteilijoiden työpajoja ja Pompotilla opiskelijoiden vetämiä työpajoja.

Pajoissa tehdään pääsiäiskortteja, maalataan pääsiäismunia, tuunataan velhoja ja noitia pääsiäislookiin ja luutakoulussa rakennetaan oma luuta - ja jopa opetellaan sillä lentämistä. Tivoli Seiterä aloittaa perinteiseen tapaan aina pääsiäisenä ja Riihimäeltä, niin tänäkin vuonna.

Pääsiäistapahtuma maksimilaajuudessaan

Viime vuonna pääsiäistapahtumissa kävi noin 5 000 ihmistä, vaikka sää ei suosinut.

- Tänä vuonna jos päästään samaan niin saa olla tyytyväinen. Toivomme väkeä mukaan myös naapurikunnista, sanoo Heinonen.

Tapahtuman budjetti on noin 15 000 euroa, mikä sisältää tapahtumat, tiedottamisen, ja myös lumenauraukset tapahtumapaikoilta. Tapahtumaa ei ole tarkoitus laajentaa nykyisestä.

- Kohta ei kaikkea saa käsiohjelmaan mahtumaan, tapahtuma alkaa kohta olla maksimilaajuudessaan, arvelee Eija Heinonen.

Narsissit kaunistavat pääsiäiskaupungin

Narsisseja ei laitettu vielä palmusunnuntaiksi katukuvaan, sillä pakkanen on hankaloittanut pääsiäiskaupungin perinteisen narsissiloiston luomistyötä, mutta pääsiäiskaupunki-idean isä, kaupunginpuutarhuri Tero Westerlund lupaa kukat kuitenkin kaupunkikuvaan.

- Se on kyllä varma, että ennen pääsiäistä ne ovat kadulla ja puistoissa. Onhan meillä ennenkin narsissit jäätyneet, mutta kyllä ne jäätyneinäkin ilahduttaa mieltä. Ei ne sillä lailla turhaan siellä ole. Joskus ovat lumenkin alle peittyneet, mutta kivasti ne ovat sieltä lumen alta pilkistäneet.

- Narsissit saattavat hyvinkin kestää tällaisen sään, kun öisin on 7-8 astetta pakkasta ja päivällä plussan puolella. Olen hyvin optimistinen, sanoo Westerlund.