1. yle.fi
  2. Uutiset

Rakennusyhtiö raivasi aukkoja Berliinin muuriin

Maalauksin peitettyä muurinpätkää raivattiin luksusasuntojen vuoksi. Arvostelijoiden mukaan Berliini halveksii historiaansa.

Ulkomaat

Berliinin muurikiista sai päätöksensä varhain keskiviikkoaamuna, kun poliisien suojelemat rakennusmiehet poistivat osan muurista rakennushankkeen tieltä. Paikalla oli 250 mielenosoittajaa, mutta aamuviideltä alkanut työ sujui välikohtauksitta, kertoo poliisi.

Berliinin muurista ei ole paljoakaan jäljellä. Vielä pystyssä seisovaan 1,3 kilometrin mittaiseen osuuteen on tehty Berliinin jakautuneisuuden ajasta muistuttavia maalauksia, jotka tunnetaan East Side -galleriana.

Muuriin on nyt tehty aukkoja, jotta lähistölle nousevista luksusasunnoista on tie Spreejoen sillalle. Ensimmäinen reikä tehtiin maaliskuussa, mutta työ keskeytettiin protestien vuoksi. Hankkeen vastustajien mukaan Berliinin historia uhrataan taloudellisten voittojen alttarille eikä piitata myöskään niiden ihmisten muistosta, jotka kuolivat yrittäessään muurin yli Itä-Berliinistä länteen.

Rakennusyhtiön ja Berliinin viranomaisten kerrottiin neuvottelevan vaihtoehdoista muurin säästämiseksi, mutta keskiviikkoaamuna siitä poistettiin neljä noin puolentoista metrin mittaista pätkää.

Lähteet: AFP, AP

Lue seuraavaksi