1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Maailman parasta koulutusta, tutkimusta ja pullonkeräystä - Suomesta

Suomi tai suomalaiset ovat useassa eri asiassa tutkitusti maailman parhaita - tai ainakin kärkipäässä. Erinomaisen koulutuksen lisäksi Suomesta löytyy yksi maailman kopioiduimmista käyttöesineistä. On meillä myös parhaiten toimiva pullonkeräysjärjestelmä.

Lapset leikkivät välitunnilla Pispalan koulun pihalla Tampereella. Kuva: Mika Kanerva

Suomi ja sen pieni sisukas kansa ei aina ole pelkkä myytti. Suomalaiset ovat tutkitusti maailman parhaita tai ainakin lähellä sitä monessa eri asiassa.

Maailman mediassa (siirryt toiseen palveluun) meidät nähtiin viime vuonna otsikoissa muun muassa tasa-arvon ja vähäisen korruption maana, jossa on läpinäkyvä hallinto. Kilpailukykyämmekin kehuttiin, mutta eniten puhuttiin koulutuksesta.

Peruskoulutuksemme on arvostettu maailman parhaaksi. Mallia on kopioitu muuallekin ja oppia käyty hakemassa maapallon liki kaikilta kolkilta.

Koulutuksemme hyvyydestä on osoituksena myös se, että suomalaiset ovat olleet vuodesta toiseen Pisa-tutkimuksen (siirryt toiseen palveluun) kärkipäässä. Lisäksi suomalaisia on usein palkittu kansainvälisissä yliopisto-opiskelijoiden kilpailuissa.

Kopioiduista saksista kylmimpiin lämpötiloihin

Fiskarsin Classic-mallin saksista on tehty eri tietojen mukaan jopa 200 eri laitonta kopiota. Määrä saattaa olla maailmanennätys, mutta ennen kaikkea se on osoitus saksien erinomaisesta muotoilusta.

Hyvästä muotoilusta on palkittu myös vaatesuunnittelijoita. Esimerkisi Siiri Raasakka, Tiia Sirén ja Elina Laitinen saivat vuonna 2012 Hyères Fashion Festival -kilpailussa Grand Prix -palkinnon. Finalistien joukossa on nytkin suomalainen. (siirryt toiseen palveluun)

Insinööritieteissäkin Suomessa ollaan hyviä. Meillä on edelleen voimassa oleva maailmanennätys kiinteiden materiaalien jäähdyttämisessä. Jo vuonna 2000 Teknisen korkeakoulun kylmälaboratoriossa päästiin 0,0000000001 kelvinin päähän absoluuttisesta nollapisteestä.

Sittemmin kylmempiä lämpötiloja on mitattu muuallakin, mutta ne eivät koske niin kiinteitä aineita.

Suomessa tehdään myös maailman toiseksi laadukkaimpia vientituotteita. Edelle meni vain Sveitsi.

MEG, MRI ja big data

MEG, MRI ja big data ovat kirjainjonoja, joiden takaa paljastuu lisää suomalaista maailmanluokan osaamista.

Big datassa tutkitaan olemassa olevaa valtavaa tietomäärää ja yritetään tehdä siitä ymmärrettävää. Euroopan paras tällaisen tiedon tutkimisessa on suomalainen Laskennallisen päättelyn huippuyksikkö, COIN. (siirryt toiseen palveluun) Maailmanlistalla se on kymmenen parhaan vastaavan laitoksen listalla. Erityisesti datalähtöinen mallinnus on yksikön huippuosaamista.

MEG ja MRI taas liittyvät aivoihin ja niiden tutkimiseen. Suomessa on keksitty tekniikka, jossa yhdistetään magneettikuvaus ja aivojen sähköistä toimintaa mittaavan aivomagneettikäyrän (MEG) tutkiminen.

Muun muassa tutkija Jaakko Niemisen työn ansiosta aivojen toimintaa ja rakenteita voidaan tutkia aivan uudella tavalla ja vain yhdellä laitteella. (siirryt toiseen palveluun)

Terästä ja parasta lujuutta

Suomalaiset ovat erinomaisen hyviä myös materiaalitekniikassa ja lujuusopin tutkimisessa. Teräsrakenteiden väsymisen tutkimisessa täällä ollaan jopa maailman parhaita.

Asiantuntijat perustelevat hyvyyttämme muun muassa sillä, että tutkimustulokset on viety nopeasti käytäntöön. Lisäksi alalta on julkaistu lukuisia väitöskirjoja ja alan kansainvälinen tutkimusyhteistyö on laajaa.

Näitä taitajia löytyy Insinööritieteiden korkeakoulusta (siirryt toiseen palveluun).

Ja onhan meillä maailman paras pullonkeräysjärjestelmä. (siirryt toiseen palveluun) Panttiin perustuvana se on todettu parhaaksi keinoksi pitää huoli muun muassa kierrätyksestä.

Suomalaiset ovat kaikkea tätä ja paljon muuta siitä huolimatta, että maamme on niin pohjoisessa. Tilastojen mukaan 60. leveyspiirin pohjoispuolella asuvista ihmisistä noin 28 prosenttia on suomalaisia.