Miten sisäilmaongelmat pitäisi ratkaista?

Sisäilmaongelmat vetävät ihmisiä pois työelämästä jatkuvasti. On olemassa kaksi leiriä: ne jotka ovat sairastuneet, menettäneet äänensä ja työkykynsä ja rajan toisella puolella on joukko ihmisiä, jotka uskovat ongelmien olevan korvien välissä. Mitä mieltä sinä olet? Mitä sisäilmaongelmille pitäisi tehdä?

Osallistu
Päämajakoulun luokkahuoneen lattia on avattu tutkimuksia varten.
Päämajakoulun luokkahuoneen lattia on avattu tutkimuksia varten.Adam Bellgrau / Yle

Suoran linjan katsoja jakoi meille oman tarinansa:

Työskentelin aiemmassa työpaikassani useita vuosia, ennen kuin minulla alkoi olla oireita. Pahin oli ehkä silmien vuotaminen ja kutina. Sitten alkoivat rytmihäiriöt, puristus rinnassa sekä niveloireet. Minua tutkittiin, mutta sanottiin, ettei minussa ole mitään vikaa. Työpaikan vaihdon jälkeen oireet hävisivät. Sain kuulla, että edellisestä työpaikastani oli löytynyt sienikasvustoa.

Siirryin uudessa työpaikassani toisiin tiloihin ja oireilu alkoi muutamassa viikossa. Ensin tuli väsymys, sitten infektiokierre, ääni madaltui. Keskustelin hoitajan kanssa ja minulle selvisi, että kyseessä ovat sisäilmaoireilut. Jouduin käyttämään paljon lääkkeitä pystyäkseni käymään töissä. Tiedän, että monilla ihmisillä tilanne on mennyt vielä pahemmaksi.

Viimeisellä kommentillaan tekstin kirjoittaja viittaa esimerkiksi homepakolaisiin (siirryt toiseen palveluun), jotka eivät välttämättä pysty poistumaan kotoaan lainkaan tai joutuvat asumaan vaikkapa teltassa tai parvekkeella.

Eduskunnan tarkastusvaliokunta toteaa viimevuotisessa raportissaan, että näille ”poikkeavan herkästi oireileville” pitäisi rakentaa tautiluokitus ja kehittää sopivia hoitomuotoja. Raporttia pääset lukemaan tästä (siirryt toiseen palveluun).

Suora linja etsii nyt kommentteja siitä, miten sisäilmaongelmia on ratkottu. Onko jollain menetelmällä saatu toivottuja tuloksia? Miten teidän mielestänne sisäilmaongelmiin pitäisi puuttua? Onko miljoonien remonteista mitään hyötyä vai onko purkutuomio ainoa vaihtoehto? Mitä pitäisi tehdä remontoidun kiinteistön huonekaluille, putsata tarkasti vai polttaa juhannuskokossa?

Juttu tästä aiheesta tulee Yle Suoraan linjaan (TV2), joka tulee arkisin klo 19.20. Jutun varsinainen julkaisupäivä ilmoitetaan myöhemmin.