Päiväkotilapset: Noidat on mielikuvitusmaailman juttuja

Jos päiväkoti-ikäisiltä kysytään, niin pääsiäinen tarkoittaa muun muassa iloisuutta ja suklaamunien syöntiä. Lasten suusta kuulee myös varsin omaperäisen selityksen pitkäperjantaille.

Musta, korkea, noitamainen hattu kuvattuna vaaleaa taustaa vasten.
Miiten pääsiäisnoidan luuta toimii ja mitä tarkoittaa hiljainen viikko? Elina Kinos vieraili Kintauden päiväkodissa jututtamassa lapsia pääsiäisen saloista.

Kintauden päiväkodissa Petäjävedellä lapset tuntuvat olevan hyvin perillä pääsiäisen viettoon liittyvistä perinteistä. Lasten mielestä pääsiäisenä on hauskaa, silloin voidaan leikkiä, syödä mämmiä ja suklaamunia.

Myös hiljaiselle viikolle löytyy muitta mutkitta selitys.

- Hiljainen viikko tarkoittaa sitä, että kaduilla ja muualla on hiljaisempaa, kuvailee pieni poika.

Toinen veijari puolestaan toteaa tietävänsä pitkäperjantain salaisuuden.

- Pitkäperjantain nimi tulee siitä, että silloin jotkut saa valvoa pitempään.

Tytöt kertovat, että pääsiäinen on osa kevättä ja siihen kuuluvat myös tiput, puput ja noidat. Kovin tosissaan pienet eivät kuitenkaan noitiin suhtaudu.

- Oikeita noitia ei kyllä mun mielestä voi olla olemassa. Mielikuvitusmaailmassa tai vaikka unessa niitä voi olla, mutta oikeassa maailmassa en ole nähnyt ainuttakaan, eikä varmaan kukaan muukaan, mutta kannattaa pitää mieli avoimena, jos haluaa nähdä mielikuvitusmaailman, vinkkaa pieni tyttö ihan vakavalla naamalla.