1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ilmiöt

Onko kalossi keikarin seuraava trendiasuste?

Kalossit tekevät paluun trendikkäiden keikareiden parissa. Suutari tosin toivoisi kalossi-innostuksen kantavan kauemmaksikin.

Kuva: Mari Vesanummi / Yle

Kalossit suojaavat nahkakenkiä kosteudelta, joka kevään loskaisilla kaduilla tallustellessa on ohitse pääsemätön paha. Nahkakengät märkinä tulee nostalginen ikävä kalosseja. Aika harva nykytamppaaja on kalosseja käyttänyt, jos edes tietää mistä puhutaan. Netissäkin kalosseja etsiskellessä vastaan tulee lähinnä historiasivuja. 

Soitto herrojen pukuliikkeeseen sai aikaan naurahduksen ja toteamuksen ”ei meillä kalosseja ole”. Hevostarvikeliikkeessä sen sijaan onnistaa. Kalosseja on kaupan, mutta kauppa voisi käydä paremminkin.

- Kyllä niitä menee, mutta enemmänkin saisi mennä. Suutareilla olisi vähän vähemmän töitä näiden nahkasaappaiden kanssa, jos kalosseja käytettäisiin, sanoo suutari- ja satulaseppä Kati Seitajärvi.

Hevostarvikeliikkeessä kalosseja on myynnissä hyvästä syystä. Suojaaminen pidentäisi nahkasaappaiden ja kenkien käyttöikää.

- Kisakausi starttaa hetken päästä. Silloin on vielä mutaiset paikat, kyllä kalossit olisivat hyvät suojaamassa kenkiä.

Jos muutama julkkis pyörähtäisi kaupungin yössä kalossit jalassa, niin saattaisi löytyä halukkuutta muiltakin.

Kati Seitajärvi

Vaikka mutaiset kentät eivät kutsuisikaan, on kalosseilla tilausta. Tampereen Stockmannilla iloisen väriset kalossit käyvät kaupaksi tasaiseen tahtiin. Mustille perinteisille kumikalosseille on myös vankka käyttäjäkuntansa ratsastustarvikeliikkeessä.

- Ei nykyajan nuoriso välttämättä edes tiedä kalosseista, mutta vanhempi väki on tottunut käyttämään niitä, suutari Kati Seitajärvi sanoo.

Ministeri Stubbin jalanjäljissä

Eurooppa- ja ulkomaankauppaministeri Alexander Stubbin kirkkaan oranssit kalossit ovat herättäneet hilpeyttä paitsi politiikan käytävillä myös Twitterissä. Jonkinmoinen kalossi-ilmiö on nousussa nuorempienkin keikarimiesten keskuudessa. Loskaisten katujen kuningas astelee kirkkaissa kalosseissaan suojatakseen arvostamansa nahkakengät.

- Kalossit ovat siitä hyvät, ettei tule suolareunuksia jalkineisiin. Varsinkin mokkakenkiin jää pahat jäljet ja heti näkyy, jos ne ovat kastuneet. Niitä on vaikeaa fiksata enää hyvännäköisiksi, Anne Seitajärvi sanoo.

Suutari myöntää, etteivät vanhanaikaiset kumikalossit houkuttele aktiivikäyttöön. Suutari kuitenkin toivoo, että uusien värikkäiden vaihtoehtojen myötä kalossin käyttäjiä tulisi lisää. Rospuuttoaikaan iltariennoille voisi heittää juhlakenkien päälle komeat kalossit ja ne jäisivät narikkaan juhlien ajaksi. Suutari Anne Seitajärveä ajatus hymyilyttää, mutta miksei? Nyt kaivataan trendsettereitä.   

- Jos muutama julkkis pyörähtäisi kaupungin yössä kalossit jalassa, niin saattaisi löytyä halukkuutta muiltakin. Uusi trendi lähtisi liikkeelle, Seitajärvi tuumii.