Noitien tarina päättyi Höstveden kalliolle

Höstveden kylässä Vaasassa on kallio, jossa on tiettävästi poltettu ainakin kaksi noituudesta syytettyä naista. Marketta Parkoinen ja Marketta Punasuomalainen kokivat tiensä pään vuonna 1658 mestauksessa Värnebackenilla ja sen jälkeen ruumiit vielä varmuuden vuoksi poltettiin.

kulttuuri
noitakallio höstvesi pentti risla maakunta-arkeologi
Tällä kalliolla Höstveden kylässä Vaasassa on poltettu ainakin kaksi noituudesta syytettyä 1600-luvulla. Antti Haavisto / Yle

Marketta Parkoinen ja Marketta Punasuomalainen olivat syytettynä noituudesta Vaasassa 1600-luvun loppupuolella. Kumpikin virui ainakin vuoden vankeudessa nykyisen Vanhan Vaasan raatihuoneen tornissa. Oikeudenkäyntiasiakirjojen mukaan heidät mestattiin Värnebackenilla, joka sijaitsi Höstveden kylällä. Polttaminen tapahtui kuitenkin toisella kalliolla pienen matkan päässä.

Markettojen uskottiin tehneen noitatekoja ja aiheuttaneen vahinkoa muille ihmisille. Pahinta oli kuitenkin se, että heidät oli nähty lentävän "kyöpelinvuorelle" noitasapattiin. Näin Marketta Parkoinen kertoo kuulustelussa, jossa hän ilmiantaa samalla toisen Marketan eli Punasuomalaisen:

"Miksi hän teki sammakoita Kirstiin? - Koska hän ei antanut voita minulle, vaan solvasi minua."

"Missä se vuori on ja mitä sieltä löytyy? - Se on Kuivilan vuori Isossakyrössä, paholainen asuu siellä tasanteen alapuolella..."

"Kaukolan Punasuomalainen menee mustankirjavalla vasikalla... minä itse matkustin porsaalla... Siellä he vannovat uskollisuutta paholaiselle ja antavat sille veron... siellä tehdään tili ja juodaan ja tanssitaan."

Marketta Parkoisen kuulustelu löytyy Marko Nenosen ja Timo Kervisen teoksesta Synnin palkka on kuolema (Otava 1994).

Noitia tuomittiin ja mestattiin Pohjanmaallakin arvion mukaan kymmeniä. - Viimeinen oli tiettävästi vuonna 1675, kertoo Pohjanmaan museon maakunta-arkeologi Pentti Risla.

Höstveden mestauspaikan sijainnista ei ole tarkkaa tietoa, mutta polttopaikka tunnetaan sen takia, että talonpojalle maksettiin korvausta kahden ladon poltosta vuonna 1658. Naisten ruumiit siis laitettiin latoon ja tuikattiin palamaan.