1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. lankalauantai

Pääsiäisenä tanssitaan, lasketellaan ja poltetaan kokko

Piinaviikko päätetään pääsiäisen pyhiin, jolloin Kainuussa tapahtuu monenlaista. Tansseja järjestetään, laskettelurinteet ovat auki ja Paltaniemellä poltetaan kokko lankalauantain iltana. Kajaanin Ajoharjoitteluratakeskuksessa ajetaan karting-autoilla jäällä.

lankalauantai
Kolme ihmistä katsoo pääsiäiskokkoa.
Heli Mäkikauppila / Yle

Pääsiäisen perinteet ovat parin vuosikymmenen aikana muuttuneet niin, että pyhäpäivinä järjestetään paljon erilaisia tapahtumia (siirryt toiseen palveluun).

Kainuussa tanssitaan lankalauantaina Ämmänsaaren Työväentalolla Suomussalmella ja Naapurinvaaran Huvikeskuksessa Sotkamossa, missä esiintyy muun muassa Tuure Kilpeläinen.

Ensimmäisenä pääsiäispäivänä tanssitaan edelleen Napiksella muun muassa Souvareiden tahdeissa, samoin Suomussalmen Nuorisoseurantalolla on väliyön tanssit. Aiemmin sunnuntaipäivänä Kajaanin Harmonikkakerho soittaa Kylätalo Iskussa Hyrynsalmella.

Huovutettu pääsiäispupu syö porkkanaa.
Heikki Rönty / Yle

Ainakin Kajaanissa ja Vaalassa on paikallisissa ravintoloissa ohjelmaa pääsiäisen aikana.

Kajaanilaisessa pubissa Hospoda Korunassa esiintyy jo torstai-iltana Anssi Känsälä duetossa Anssi & Rami ja lankalauantaina soittaa Anza Mertaranta All Stars Ravintola Ballsissa.

Hotelli Paljakassa järjestetään tanssit myös jo torstai-iltana, Karaoke MM2013 -kilpailuiden yhteydessä on esiintymässä on Eero Aven.

Lankalauantaita voi viettää käsityöpäivänä Baron Pubissa kello 15 - 18 Rauniokaupunki ry:n kutomajaoston järjestämässä tapahtumassa.

Kokko poltetaan Paltaniemellä lauantai-iltana

Perinteinen pääsiäiskokko poltetaan Paltaniemen venesatamassa Kajaanissa lankalauantaina kello 19.30 alkaen. Ohjelmaa järjestetään jo kello 18 alkaen, ja talutusratsastuksen lisäksi pääsee muun muassa hoijakan kyytiin ja mönkijäajelulle.

Kokkopaikalle on opastus Paltaniementieltä sekä liikenteenohjaus Satamatieltä lähtien parkkipaikalle. Tapahtuman järjestää Maataloustuottajain Kajaanin yhdistys.

Koko pääsiäisen ajan pääsee Kajaanin Kivimäessä sijaitsevassa Ajoharjoitteluratakeskuksessa ajamaan kartingia jäällä klo 10 - 18.

Ulkoilua rinteessä, ladulla tai pilkkikisoissa

Laskettelukeskukset ovat auki ja Paljakan, Ukkohallan ja Vuokatin lisäksi laskettelemaan pääsee perjantaista maanantaihin Saukkovaaran rinteillä.

Lankalauantaina Suomussalmen Kuivajärvellä hiihdetään perinteinen Vienan hiihto (siirryt toiseen palveluun). Yhteislähdöt tapahtuvat kello 9 ja kello 10, ja iltaohjelma järjestetään Domnan Pirtillä.

Pitkäperjantai tarjoaa pilkkijöille mahdollisuuden mitellä saaliista, kun Pehkolanlahden kyläseura ry järjestää perinteiset pilkkikilpailut Paltamossa. Eeran talo eli entinen Pehkolanlahden koulu on kisakeskuksena ja kisat alkavat kello 10.

Lankalauantaina on Manamansalossa koko perheen pilkkikisa, johon alkaa ilmoittautuminen kello 9. Jääriehassa kello 10 - 15 on paikalla trubaduuri. Martinlahden Portin kahvio avataan myös lauantaina kello 9, ja luvassa on myös iltaohjelmaa. Martinlahden Portin kauppa aukeaa näillä näkymin toukokuun alussa.

Artikkeliin on poimittu vain osa pääsiäisen ajan tapahtumista Kainuussa.

Lue seuraavaksi