1. yle.fi
  2. Uutiset

Kari Suomalainen sai alastomasta mummosta rouvien vihat päälle – teki vastineen piirtämällä

Edesmennyt pilapiirtäjäprofessori Kari Suomalainen teki uransa aikana vain yhden vastineen piirtämällä uuden kuvan. Piirros alastomasta lehtikojumummosta oli liikaa 1950-luvun helsinkiläisrouville. Valkeakosken Visavuoressa on nyt nähtävillä, miten Kari reagoi palautteeseen - kynällään.

kulttuuri
Pilapiirroksessa lehtikojumummo paksuissa talvivaatteissa
Kari Suomalainen piirsi vastineessaan lehtikojumummolle talvitamineet päälle, samoin miestenlehtien kansitytöille. Hän teki muutokset alkuperäisen pilapiirroksen päälle. Valkoinen väri on peiteväriä. Mummon päälle liimattiin pala paperia. Osa näyttelytaulua.Kari Suomalaisen perikunta / Miki Wallenius / Yle

Valkeakosken Visavuoren Kari-paviljongissa on nähtävillä harvinaisia Karin pilapiirroksia. Tää on kivaa -näyttelyssä useat piirrokset ovat näytteillä ensimmäistä kertaa.

Monet kuvista ovat yleismaailmallisia, eivätkä liity välttämättä mihinkään ajankohtaiseen tapahtumaan. Mukana on harvinaisuuskin: Kari nimittäin intoutui kerran reagoimaan saamaansa palautteeseen niin, että hän muutti alkuperäistä piirrosta aikakauden moraalin vaatiessa sitä.

Tuhti alaston lehtikojumummo oli liikaa

Toukokuussa vuonna 1955 Kari Suomalainen julkaisi Helsingin Sanomissa piirroksen, jossa lihava lehtimummo istuu kojussaan alasti ympärillään miestenlehtiä, joiden kansilehdissä on miltei alastomia naisia. Ideana oli esittää, miltä näyttäisi lehtikojullakin, jos nudismi leviäisi arkipäivän elämään.

Piirros oli tuon ajan Suomessa ehkä hieman liian uskalias ja piirtäjä saikin siitä heti palautetta.

Kaksi päivää alkuperäisen piirroksen ilmestymisen jälkeen lehdessä ilmestyi uusi piirros, jossa sekä miestenlehtien kansikuvatytöillä että tällä lehtimyyjämummolla on paksut talvivaatteet päällä.

Pälvi Myllylä

- Kuvan johdosta lehden toimituksessa oli käynyt vihaisia rouvashenkilöitä esittämässä paheksuntansa piirroksen johdosta. Kari reagoi tähän heti. Kaksi päivää alkuperäisen piirroksen ilmestymisen jälkeen lehdessä ilmestyi uusi piirros, jossa sekä miestenlehtien kansikuvatytöillä että tällä lehtimyyjämummolla on paksut talvivaatteet päällä, kertoo Visavuoren museonjohtaja Pälvi Myllylä.

Myllylän mukaan Kari oli saamastaan palautteesta mielissään. Hän suorastaan nautti kaikesta huomiosta, mitä pilapiirrokset saivat.

- Se, että Karin piirrokset saivat välitöntä palautetta, ei ollut uutta. Se oli, että hän piirsi aiheesta uuden piirroksen. Tämä on Karin ainoa piirretty vastine.

Myllylän mukaan Kari kirjoitti kyllä kirjallisia vastineita niille, jotka valittivat tai kommentoivat hänen piirroksiaan.

Alkuperäinen piirros jäi uuden alle

Kari teki piirrosvastineessaan huolellista työtä. Mestari teki kaikki muutokset alkuperäisen piirroksen päälle, joka samalla osin tietenkin tuhoutui jäädessään muutostöiden alle.

Lehtimummon päälle hän liimasi palan valkoista paperia ja piirsi siihen mummon talvivaatteet päällä. Lehtikioskissa roikkuvien miestenlehtien kannet Kari maalasi osin valkoisella peitevärillä ja piirsi naisille vaatteet.

- Hieman harmittaa se, että alkuperäinen mehevä piirros on nyt piilossa tuolla alla. Alkuperäisestä on jäljellä vain lehtileike. Valopöytää vasten alkuperäinenkin piirros on nähtävissä, Pälvi Myllylä paljastaa.

Tää on kivaa -näyttely on avoinna Visavuoressa vuoden 2013 loppuun asti.

Lue seuraavaksi