1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Oma terveydentila voi tuottaa yllätyksiä jopa hyväkuntoisille nuorille

Vaikka tietoa terveysriskeistä on hyvin saatavilla, jää oman terveydentilan mittaaminen usein tekemättä. Porissa järjestettiin tänään tempaus, jossa terveystietoa vietiin ammattikouluikäisille. Konehuollon peruskurssilla sai testata, yskiikö kone tai piiputtaako putkisto.

Kotimaan uutiset
Winnovan oppilaita koulun tiloissa
Winnovan oppilaille annettiin terveystietoa "Konehuollon peruskurssilla".Tapio Termonen / Yle

Puheet korkeasta kolesterolista tai vääristä sokeriarvoista eivät välttämättä ole kaikkien ammattikouluikäisen ykköspuheenaiheita. Porin Winnovan tekniikan yksikössä nämä asiat tuotiin esille koulun käytävälle rakennetulla katsastusasemalla. Väkeä kävi päivän aikana satamäärin.

- Minusta on hienoa että täällä on tällaisia valistuspaikkoja, missä pystyy kerämään sitä tietoa. Ei esimerkiksi hemoglobiinin arvoja aina osaa sanoa. Eikä niitä tule ikinä oikein tarkistettua, sanoo Winnovassa opiskeleva Mikael Suominen.

Myös suun terveys on tärkeää

Eri mittauspisteiden lisäksi Winnovassa oli tarjolla myös luentoja suun terveydestä. Hammashoitaja Kirsi Vonkin luento tupakan, nuuskan ja energiajuomien vaikutuksesta purukalustoon antoi paljonkin ajattelemisen aihetta. Konkretiaa toi esiin myös näyte, jossa hampaita pidettiin erilaisissa juomissa. Jo vuorokauden liotus näkyi selvästi hampaiden kunnossa.

- Kyllä tämä on tärkeää tietoa, jos se vaan johonkin vaikuttaa. Minä olen jo aikoja sitten pyrkinyt pitämään terveellisempää linjaa, sanoo Winnovassa opiskeleva Heikki Perä-Takala.

Tarkistus kannattaa aina

Ammattikoululaisten ikäryhmässä on mukana sekä huippu- että rapakuntoisia. Yllätys voi tulla kuitenkin kenelle tahansa.

- Esimerkiksi eräs urheilijapoika kävi mittauttamassa sokeriarvon ja hämmästyi tosi paljon kun se oli niin matala. Hän syö ihan normaalisti ja hyvin, niin kuin urheilijan kuuluukin. Annoin ohjeen että täytyy vielä lisätä syömistä, kertoo terveydenhoitaja Kirsi Näränen Winnovasta .

Lue seuraavaksi