Vasemmistoliitto kyseenalaistaa osinkoveropäätöksen

Hallituksen kehysriihipäätöksessä on varauma, että syksyllä asiaa voidaan tarkastella uudelleen. Asiasta kertoi ensimmäisenä Helsingin Sanomat.

politiikka

Vasemmistoliitosta kerrotaan Yle Uutisille, että hallitus on tehnyt kehysriihipäätöksessä yhteisen lausuman valtioneuvostolle. Lausuman mukaan seuraavan budjettikäsittelyn yhteydessä hallitus arvioi, ovatko kasvun, työllisyyden ja tulonjaon tavoitteet menossa kohti yhteisiä tavoitteita. Lausumassa sanotaan, että hallitus voi tehdä tarvittaessa lisätoimia.

Vasemmistoliitosta kerrotaan, että kehysriihessä tiedot olivat erilaisia kuin päätöksen todelliset vaikutukset näyttävät olevan. Puolue ei olisi hyväksynyt mallia, jos sen vaikutukset olisivat olleet puolueen tiedossa, puolueen hallituslähteistä kerrotaan.

Valtioneuvosto kertoo tiedotteessaan, että lisätoimia voidaan tarvittaessa tehdä yritys- ja osinkoverouudistuksen lainvalmistelun yhteydessä, budjettiriiheen mennessä.

Hallitus päätti nostaa pörssiyritysten osinkoverotusta. Listaamattomissa yrityksissä kaikki osingot muuttuivat verollisiksi. Tähän asti yritykset ovat voineet jakaa verottomina osinkoina seitsemän prosenttia mutta maksimissaan 60 000 euroa nettovarallisuudestaan. Jatkossa kaikissa osingoissa on vero. Kahdeksan prosenttia nettovarallisuudesta voidaan jakaa alhaisella veroprosentilla, mutta euromääräinen kynnys poistuu. Tämän takia varakkaat yritykset voivat jakaa paljon rahaa omistajilleen alhaisella veroprosentilla.