Munkin ja makkaran yhdistelmä on nokialaisten herkku

Höyrymakkaralla täytetty sokerimunkki on nokialaisten ylpeys ja maailmanmaineeseenkin yltänyt ikiherkku. Kuumanakoirana tunnettu nälänviejä viettää lauantaina mukaansa nimettyä kansainvälistä juhlapäivää jo viidettä kertaa.

ilmiöt
Herkku Hernesniemi syö Kuumaakoiraa
"Kuumakoira hemmottelee makuhermoja makean ja suolaisen välimaastossa", kuvailee Herkku Hernesniemi, joka tässä kuvassa nauttii nokialaista perinnevälipalaa Pirkkalaistorilla.Herkku Hernesniemen kotialbumi

Nokialla vietetään lauantaina paikkakunnan erikoisen perinneherkun, Kuumankoiran, merkkipäivää.

Kuumakoira on hörytetty sokerimunkki, joka tarjoillaan isolla höyrytetyllä makkaralla täytettynä. Nykyään käytetään sokerimunkkeja, mutta alkuperäisissä Kuumissakoirissa sämpylän virkaa toimitti hillomunkki.

Kuumankoiran oikeaoppiseen maustamiseen käytetään sinappia sekä nykyään myös ketsuppia, kurkkusalaattia ja sipulia.

MM-kisoista maailmanmaineeseen

Virallista juhlapäivää vietetään vasta viidettä kertaa, mutta Kuumankoiran historia ulottuu pitkälle viime vuosituhannelle.

Munkin ja makkaran yhdistelmä hätkähdyttää ensikertalaista vieraspaikkakuntalaista joka kerta.

Herkku Hernesniemi

Herkun keksi 1960-luvulla Teuto-Grillin silloinen omistaja Theodor Leppänen. Maailmanmaineeseen Kuumakoira nousi viimeistään Sveitsissä järjestetyissä jääkiekon MM-kisoissa vuonna 1971. Siellä nokialaismiehet mainostivat Teutorin Grilliä isoa lakanaa heiluttamalla. Kuva päätyi kansainväliseen TV-lähetykseen ympäri maailmaa.

Kuumiakoiria on myös syöty kilpaa. Vuonna 2009 Kuumankoiran päivän isä, nokialainen Mikko Salonen söi MTV3:n Ennätystehdas-ohjelmassa viidessä minuutissa 4,5 koiraa. Tulos on edelleen virallinen Suomen ennätys.

- Kuumakoiran historia on vaiherikas, ja munkin ja makkaran yhdistelmä hätkähdyttää ensikertalaista vieraspaikkakuntalaista joka kerta. Kuumakoira vie kuitenkin poikkeuksetta syöjän kielen ja hemmottelee makuhermoja makean ja suolaisen välimaastossa, kuvailee hallitseva vuoden nokinäätä, kaupunginvaltuutettu Herkku Hernesniemi.

Hiukkasen kyllä jännittää, meneekö kaikki hyvin ja piisaako tuotetta koko päivän.

Terhi Lassila

Päivänsankaria myydään monessa paikassa

Kuumankoiran päivän valtakunnallista päätapahtumaa vietetään lauantaina Terhin kioskilla. Tapahtuman avaa kello 10.30 Herkku Hernesniemi - syömällä kuuman koiran.

Terhin kioskin emäntä Terhi Lassila odottaa juhlatapahtumaan runsasta osanottoa.

- Hiukkasen kyllä jännittää, meneekö kaikki hyvin ja piisaako tuotetta koko päivän.

Terhin kioskin lisäksi päivänsankaria tarjoillaan lauantaina pitkin kaupunkia. Herkuttelemaan päsee ainakin Ilkan Eväässä, Pirkkalaistorin grillillä, Autogrillillä, Kulta Pizza -grillillä, Teuto-Grillillä sekä Tommin Tavernassa.

Kuumiakoiria on tarjolla myös Nokian ulkopuolella. Tamperelainen herkkusuu suuntaa Pispalaan Vaakon Nakille, missä on niinikään valmistauduttu yleisöryntäykseen.

Kuumakoiran päivää on aina vietetty maaliskuun 30. päivänä, mutta ensi vuodesta alkaen päivä siirtyy maaliskuun viimeiseksi perjantaiksi.