Pääsiäislammas pitää hankkia jo syksyllä pakastimeen

Lihan ostaminen suoraan tilalta kiinnostaa kuluttajia. Lihan alkuperän varmistamisen lisäksi maalaismaiseman elämyksellisyys kiehtoo ostajia.

liharuoat
Lammas
Suoraan tuottajalta lihaa ostaessa näkee käytännössä lihan alkuperän.Elina Järvinen / Yle

Ruoan suoramyynti tiloilta on suosittua, ja kiinnostus näyttää kasvaneen entisestään hevoslihakohun takia. Lihan alkuperä kiinnostaa.

Myös Somerolla Nokan lammastilalla lampaanlihan kysynnän kasvu on havaittu.

- Varsinkin näiden skandaalien jälkeen ihmiset haluavat varmistaa mistä liha on peräisin, Juha Nokka kertoo.

Nokan tilalla asiakasmäärät ovat kasvussa, vaikka markkinointia ei ole lisätty. Ihmiset löytävät tilalle puskaradion kautta. Erityisesti pääsiäisen aikana puhelin soi jatkuvasti ja netin kautta tulee varauksia.

Tuottajahinnat ja elämyksellisyys huokuttavat

Suoramyynnissä välikädet kuluttajan ja tuottajan välillä jäävät pois. Tuoreen lihaan lisäksi edulliset hinnat ja maalaismiljöö houkuttelevat ostajia. Nokan tilalla lampola on myymälän vieressä.

- Ostamisesta on haluttu tehdä elämys, eikä pelkkä kauppareissu. Täällä pääsee halutessaan katsomaan lampaita samalla, Nokka sanoo.

Kyselyitä tuotteista tulee ympäri Suomea. Kysyntää on jopa rajojen ulkopuolella. Myös pienten markettien kauppiaat ovat kiinnostuneita lihatuotteista.

  • Pääasiassa ostajat tulevat kauempaa. Kaukaisimmat ovat Ivalosta ja paljon tulee myös pääkaupunkiseudulta. Moskovaankin on lihaa lähtenyt.

Lampaanlihassa sesonki ja kysyntä eivät vielä kohtaa. Pääsiäinen on lampaanlihan huippusesonki, mutta lihaa olisi eniten syksyllä. Pääsiäiseksi lampaanlihaa haluavat ovat jo myöhässä.

  • Näin pääsiäisenä lihaa on vain rajoitetusti. Toisaalta monet ovat alkaneet ymmärtää, että jos haluaa varmistaa, että saa pääsiäiseksi lampaanlihaa, se pitää ostaa syksyllä ja pakastaa, Nokka neuvoo.