Laiskan miehen pääsiäismenu valmistuu vaikka ruokatunnilla

Ruokabloggaaja ja harrastekokkaaja Teijo Salonpää tekee lammasta mieluusti muutenkin kuin pääsiäisenä. Pääsiäiseksi mies valmistaakin poroa, tosin lampaalle tarkoitetulla kastikkeella.

Kotimaa
Teijo Salonpää keittiössään
Kati Siponmaa / Yle

Nelosen MasterChef -ohjelmasta esiintymiskokemusta ammentanut Salonpää sanoo keittiöpuuhiensa alkaneen pakon sanelemana.

- Olin nuorempana aika kranttu ruuan suhteen, niin piti alkaa tehdä itse, että sai mieleistään ruokaa.

Kahden miehen taloudessa isä Salonpää on pääkokki, vaikka alakouluikäinen poikakin jo munakkaita ja lämpimiä voileipiä valmistaa.

Kahvikastikkeen suklainen variaatio

Paahtaja -nimellä omaa ruokablogia pitävä Salonpää ideoi pääsiäiseksi aterian, jonka valmistaa hoppuisampikin kokki.

Pääruuan raaka-aineeksi sopii se perinteinen lammas, mutta Salonpää väittää ettei tottumattomampi ruokailija valita, vaikka lampaan korvaisi poronfileellä.

Tähän laiskan miehen pääsiäislounaaseen sopii jälkiruuaksi nopeasti syntyvä pashan korvike.

Teijo Salonpää

Itselleen mies ei aio valmistaa pääsiäiseksi sen paremmin lammasta kuin pashaakaan.

- Nyt olen pääsiäisen reissussa, että pasha jää tekemättä. Se vaatii kuitenkin sen pari päivää. Tähän laiskan miehen pääsiäislounaaseen sopii jälkiruuaksi nopeasti syntyvä pashan korvike turkkilaisesta jugurtista, hunajasta ja pähkinöistä, Salonpää keksii.

Vaikka Salonpään ateria ei sisällä suoraan mitään pääsiäiselle ominaisia aineksia, niin ruuan kruunaava kastike sopii erinomaisesti pääsiäiseenkin.

- Tämä resepti on variaatio eräästä vanhasta bravuuristani eli kahvikastikkeesta lampaalle.

Annos ohrattoa ja poroa punaviinipohjaisessa kastikkeessa
Poroa ohraton kera suklaisessa punaviinikastikkeessa.Kati Siponmaa / Yle

Salonpää vakuuttaa, että puolessa tunnissa valmistaa pääaterian, johon kuuluu uunissa puolikypsäksi valmistettu poronfile, ohratto ja yrteistä ja kasviksista kokoonkeitetty suklainen punaviinikastike.

Pashan korvikkeeksi kiireinen voi valmistaa Teijon tavoin maustamattomaan jugurttiin sekoitetun hunajan ja pähkinärouheen sekoituksesta syntyvän jälkiruuan.

Ruokajuomaksi sopii vesi tai kastikkeen teosta ylijäänyt viini. Tarkemmat ohjeet pääruokaan löytyy Salonpään blogista ruoka.fi-sivustolta.