1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Laakkola, Siikalatva

Koko kylä kokoontuu pääsiäiskokon ääreen

Siikalatvan Laakkolan kylän kokko on aina komea monimetrinen roihu.  Pääsiäislauantaina sytytettävä kokko kerää kyläläiset yhteen

Laakkola, Siikalatva
Traktori nostaa risuja ja oksia pääsiäiskokkoon.
Yle / Niko Mannonen

Pääsiäiskokon polttamisella on pitkät perinteet Siikalatvan Laakkolan kylässä. Aktiiviset kyläläiset rakentavat kokon talkoovoimin. Perinnettä siirrettäisiin mielellään myös nuoremmille polville.

-Iso homma kokon pystyttäminen tietenkin on, mutta meillä on täällä aktiiveja, jotka tulevat aina auliisti. Kylä on aika pieni ja vanhoja ihmisiä on paljon. Enemmän pitäisi saada myös nuorta väkeä mukaan, sanoo Laakkolan kyläyhdistyksen puheenjohtaja Eila Hyytinen.

Pääsiäislauantailla on Laakkolan kyläläisille iso yhteisöllinen merkitys. Kokon äärellä tapaa tuttuja läheltä ja kaukaa.

-Kokkoilta korostaa pääsiäisen viettoa. Sitten tulevat juhlapyhät. Tapahtuman jälkeen on hyvä mieli, Eila Hyytinen toteaa.

Hevosvoimalla kokko pystyyn

Kylän miehet kasaavat risut traktoreillaan komeaksi röykkiöksi. Kokkoon päätyvät risut ovat peräisin pellonreunojen siivouksesta. Kyläaktiivi Kari Kaartinen kokee talkoisiin osallistumisen tärkeänä tehtävänä.

-Kyläläiset rupeavat kyselemään jo hyvän aikaa ennen pääsiäistä kokon perään. Tuntuu oikeastaan velvollisuudelta järjestää se. En osaa ajatella pääsiäistä ilman kokkoa.

Pääsiäiskokkoon liittyvät uskomukset pahojen henkien karkottamisesta Kaartinen kuittaa hymähdellen.

-En ole nähnyt, että hangelta olisi lähtenyt outoja jälkiä johonkin suuntaan. En usko että noitia on olemassa, mutta kai kokko on silloin ennen ollut merkittävä siinäkin mielessä.

Lue seuraavaksi