1. yle.fi
  2. Uutiset

Ortodoksipappi sanoi selibaatille ei - ja menetti työnsä

Eduskunnan oikeusasiamiehelle on tehty harvinainen kantelu pappisoikeuksien menetyksestä. Asiasta lisää illan A-studiossa TV1 kello 21.

A-studio
Entinen Oulun hiippakunnan rovasti Kuisma Suopela.
Entinen Oulun hiippakunnan rovasti Kuisma Suopela.Yle

Ortodoksipappi sanoi selibaatille ei, ja menetti työnsä.

Eduskunnan oikeusasiamiehelle on jätetty harvinainen ortodoksisen kirkon selibaattisäännöksiä koskeva kantelu. Pappisoikeudet uuden avioliiton vuoksi menettänyt entinen Oulun hiippakunnan rovasti Kuisma Suopela jätti kantelun piispainkokouksen päätöksestä oikeusasiamiehelle helmikuussa.

Piispainkokous otti Suopelalta papin oikeudet ja rovastin arvon pois sekä palautti hänet maallikoksi viime vuoden lopussa. Piispat tulkitsivat ortodoksisen kirkon kanonista lainsäädäntöä niin, että leskipapin pitäisi elää selibaatissa, eikä solmia uutta avioliittoa leskeksi jäätyään. Suopela solmi toisen avioliittonsa parisen kuukautta sitten.

- Piispoilla on tämä näkemys, että kanoninen oikeus on maallisen lain yläpuolella. Ja sillä perusteella voidaan sivuuttaa maallinen laki, rikkoa työoikeuksia ja jopa ihmisoikeuksia. Tämä on nyt tarkoitus puntaroida. Ortodoksisten kanonien mukaan - piispat siis tulkitsevat kanoneja näin - leskipapin pitäisi elää selibaatissa, eikä hän voi uudelleen avioitua, Kuisma Suopela sanoo.

- Piispat tulkitsevat kanoneja tapauskohtaisesti ja tekisi mieli sanoa mielivaltaisesti, hän jatkaa.

Lisää aiheesta illan A-studiossa TV1 klo 21.00

Lue seuraavaksi