Hyppää sisältöön

Paljon liikkuva lapsi selviää stressitilanteista muita helpommin

Suomalaistutkimus osoittaa, että runsas liikunta suojaa lasta stressin vaikutuksilta. Paljon liikkuvien lasten fysiologinen stressireaktio on jännittävissä tilanteissa pienempi kuin vähän liikkuvilla.

Kuva: Marko Heikkinen / Yle

Helsingin yliopiston tutkimusryhmä löysi yhteyden lasten liikunnan määrän ja stressihormonin välillä, kertoo väitöskirjatutkija Silja Martikainen Helsingin yliopistosta.

- Enemmän liikkuvilla lapsilla stressihormonitasot kohosivat jännittävissä tilanteissa vähemmän kuin muilla lapsilla, Martikainen sanoo.

Vähän liikkuvien lasten stressihormonin määrä puolestaan kohosi huomattavasti sosiaalisesti jännittävissä tilanteissa. Kun fysiologinen stressireaktio on voimakas, tilanne voi olla lapselle kuormittava.

Lapset jaettiin tutkimuksessa ryhmiin sen perusteella, miten paljon he liikkuivat. Eniten liikkuvat lapset olivat niitä, joille päivän aikana kertyi keskimäärin yli tunnin verran liikuntaa, esimerkiksi juoksemista. Kansainvälisessä tiedelehdessä pian julkaistavassa tutkimuksessa selvitettiin lasten liikkumista noin viikon ajan. Lisäksi tutkittiin lasten stressihormonin määrää jännittävissä tilanteissa.

- Heidän tuli esittää kahden hengen yleisölle pieniä tarinoita ja laskutoimituksia. Ajattelimme, että esiintyminen tuntemattomien henkilöiden edessä ja arvioitavaksi joutuminen olisi heille jännittävää. Samanlaisia tilanteita voi esimerkiksi koulumaailmassa tulla esiin, Silja Martikainen sanoo.

Tutkimukseen osallistui noin 250 lasta, jotka olivat 8-vuotiaita.

Leikkikin on hyvää liikuntaa

Väitöskirjatutkija Silja Martikainen Helsingin yliopistosta sanoo, ettei runsas liikunta tarkoita välttämättä jokailtaisia urheilutreenejä, vaan vähempikin riittää. Liikunnan pitäisi olla sellaista, mistä lapsi itse on innostunut.

- Vapaa leikki voisi olla ihan hyvä vaihtoehto, jossa voi tulla korkeankin intensiteetin liikuntaa, Martikainen ehdottaa.

Silja Martikaisen mukaan liikunnan yhteydestä henkiseen hyvinvointiin on muutenkin viime vuosina saatu tutkimuksissa yhä enemmän näyttöä.

- Liikunta on yhteydessä masennus- ja ahdistusoireisiin. Enemmän liikkuvilla näitä oireita on vähemmän, sekä lapsilla että aikuisilla, Martikainen toteaa.