1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Kupari meni muodista – nyt varastetaan katalysaattoreita

Jos auto pitää aamulla käynnistettäessä valtaisaa meteliä, on yöllä joku todennäköisesti varastanut siitä palan pakoputkistoa. Varkaat vievät katalysaattoreita, koska niissä on arvometalleja.

Kotimaan uutiset
Vantaalaisen romuliikkeen Romu Keinäsen työntekijä irrottamassa katalysaattoria romutettavasta autosta.
Vantaalaisen romuliikkeen Romu Keinäsen työntekijä irrottamassa katalysaattoria romutettavasta autosta.Yle

Katalysaattorivarkaudet alkoivat maailmalla viitisen vuotta sitten. Amerikan malliin katalysaattorit varastetaan suoraan auton alta, yöllä ja suojaisalta parkkipaikalta. Myös Britanniassa poliisi on kampanjoinut jo vuosia varkauksien ehkäisemiseksi.

Suomessa iskut on toistaiseksi tehty lähes aina autopurkaamoihin ja –romuttamoihin. Varkaiden ei tarvitse liata edes käsiään, jos he löytävät varaston, missä jo irrotetut katalysaattorit odottavat jälleenkäsittelyä.

Espoolaisen romukauppiaan Jyri Keinäsen romuttamolla hälyttimet soivat öisin taajaan.

- Se on ihan jatkuvaa. Kupari oli ihan hitti vuosi sitten, mutta nyt on siirrytty katalysaattoreihin. Sehän johtuu siitä, ne on helppo kuljettaa ja niitä voidaan kuljettaa esimerkiksi Viroon ja Ruotsiin ilman, että kukaan valvoo, sanoo Romu Keinäsen Jyri Keinänen.

Mies pitelee autosta irroitettua katalysaattoria.
Romuliikkeen työntekijä pitelee autosta irrottamaansa katalysaattoria.Yle

Katalysaattorista saa 80 euroa – uusi maksaa tonnin

Romukauppiaiden liiton toiminnanjohtaja Jari Kortesoja epäilee, että yksityishenkilöiden autoihin kajoava varastelu yleistyy myös meillä, sillä autopurkaamot ovat lisänneet valvontaa ja vahvistaneet aitauksiaan.

Monesti varkaudet sattuvat suuren yrityksen yöllisellä parkkipaikalla, josta napsitaan autojen alta yksi katalysaattori toisensa jälkeen.

- Katalysaattoreissa on arvokkaita metalleja kuten palladiumia ja platinaa mitä nyt sitten minkäkin automallin katalysaattorissa on. Sitä on yllättävän paljon siellä, kun ajattelee, että sellainen pieni rautamurikka on kuitenkin useiden kymppien hintainen, Kortesoja sanoo.

Vanhan katalysaattorin arvosta saa käsityksen, kun tietää, että se muodostaa kolmanneksen romutettavan auton arvosta. Jos katalysaattori viedään liikenteessä olevasta autosta, edessä on iso lasku. Uusi katalysaattori kun maksaa satasista yli tuhanteen euroon.

Autosta irroitettu katalysaattori.
Romutettavasta autosta irroitettu katalysaattori.Yle

Viranomaiset tietävät taudin, mutta eivät lääkettä

Suomen ympäristökeskus on ohjeistanut romukauppiaita tarkkaavaisuuteen. Katalysaattoreita ei saa viedä maasta ilman kunnon jätelupia. Niitä ei saa ostaa yksityishenkilöiltä eikä myydä. Katalysaattorit ovat täynnä kunnollista kierrätystä vaativia ympäristömyrkkyjä. Sitä vartenhan ne autoissa ovatkin, pakokaasuja suodattamassa.

- Reilu vuosi sitten Tullista ja alan toimijoilta on oltu yhteydessä meihin, että kyllä tämä ongelma on jo ollut tiedossa, sanoo Suomen ympäristökeskuksen ylitarkastaja Hannele Nikander.

Tullilla ei ole tällä hetkellä tutkinnassa yhtään katalysaattoreiden laitonta vientiä koskevaa juttua. Niitä kuitenkin viedään maasta, sen tietää Tullikin. Vihjeitä tulee jatkuvasti.

Maasta katoavien katalysaattoreiden uusi kotimaa on useimmiten jossakin Baltiassa. Ainakin poliisille kiinni jääneet varkaat ovat pääsääntöisesti kotoisin sieltä päin.

Tarkkoja varastettujen katalysaattoreiden määriä ei tiedä kukaan. Autoalan mukaan Suomessa poistetaan liikenteestä noin 100 000 autoa vuodessa. Näistä 40 000 katoaa jonnekin eikä ikinä päädy suomalaiseen kierrätykseen.

_Jutun alaotsikko on korjattu 29.3. muotoon: "Varkaat vievät katalysaattoreita, koska niissä on arvometalleja." Aiemmin luki: "_Varkaat vievät katalysaattoreita, koska niissä on kultaa".

_Jyri Keinäsen sitaatista on 4.4. poistettu sana kulta ja korvattu se sanalla arvometalleja. Keinänen sanoo tarkoittaneensa kullalla yleisesti arvokasta. _

Lue seuraavaksi