Petri Kejonen: Marokkolainen peruna

Pääsiäisenä nasaretilaista muistellaan globalisaation merkeissä, kirjoittaa Petri Kejonen blogissaan.

Yle Blogit
Petri Kejonen.
Petri Kejonen.Lassi Seppälä / Yle

Pääsiäinen tuo kevään kauppaan. Tulppaanit tulivat jo uuden vuoden jälkeen. Nyt tulee etelästä mansikkaa, kevätsipulia ja perunaa. Monen pääsiäispöydästä löytyy 17 000 kilometriä Uudesta-Seelannista Suomeen matkannut lammas ja 4 000 kilometriä Marokosta Suomeen lentänyt peruna. Kypros voi tulla pöytään myöhemmin. Syömäpuolelle.

Suomalaisen marketin laatikosta löytynyt marokkolainen peruna on väriltään kullankeltainen. Hyönteinen on purrut perunaan mustan, vihaisen kolon. Se on yrittänyt kaivautua piiloon polttavalta keskipäivän auringolta. Perunan kyljessä näkyy teräviä viiltoja. Vanhan traktorin perässä peltoa lennättänyt propelli on raapinut perunaa. Ahavoituneet sormet ovat nakanneet perunan lommoiseen fatiin.

Marokkolainen peruna maistuu mineraaliselta. Kivisessä pellossa kasvava mukula ei saa riittävästi vettä ja jää pieneksi. Vettä pitää riittää viljelijälle juotavaksi ja pesuvedeksi. Illalla fatissa pestään lasten jalat. Viljelijä saa perunasta pelkät suolarahat. Siksi viljelijä kasvattaa vuoristossa kannabista – osa siitäkin päätyy Suomeen.

Parhaat marokkolaiset perunat jäävät Saksaan, laarinpohjat jatkavat Suomeen, pääsiäisperunaksi. Marokkolainen peruna ei kestä keittämistä, varsinkaan höyryttämistä. Perunasta tulee vetinen lisäke uusiseelantilaiselle lampaalle. Hollantilaiset tulppaanit natisevat Aalto-maljakossa.

Nasaretilaista muistetaan globalisaation merkeissä.

Petri Kejonen
kirjoittaja on Radion ajankohtaistoiminnan päällikkö