1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Ruoka on kallista - myös kehittyvien maiden ihmiset lihovat

Esimerkiksi suurelle ihmisjoukolle tärkeä riisi on entistä kalliimpaa. Kun rahaa on vähän, ihmiset päätyvät syömään epäterveellistä ruokaa.

Ruuan hinta on edelleen lähellä ennätyslukuja, vaikkei se enää ole niin kallista kuin elokuun ennätyshintojen aikaan, kertoo Maailmanpankki tänään torstaina. Tuoreissa luvuissa pankkia huolestuttaa maailman köyhimpien ihmisten ravinto ja liikalihavuus.

- Epäterveellinen ruokavalio on yleensä halvempi kuin terveellinen, muistuttaa Otaviano Canuto, joka on köyhyyden vähentämiseen pyrkivän työn varajohtaja Maailmanpankissa.

- Ihmiset kehittyvissä maissa yrittävät selvitä ruuan ollessa kallista, he valitsevat ruokaa, jossa on paljon kaloreita, mutta vähäiset ravintoarvot, hän kuvailee.

Ihmiset kehittyvissä maissa yrittävät selvitä ruuan ollessa kallista, he valitsevat ruokaa, jossa on paljon kaloreita, mutta vähäiset ravintoarvot.

Otaviano Canuto

Loka-helmikuussa ruuan hinta laski nelisen prosenttia. Siihen vaikutti etenkin vehnän ja sokerin hinnanlasku. Molemmat halpenivat kymmenisen prosenttia.

Sen sijaan riisin ja maissin hinta on hieman noussut. Ne ovat tärkeitä elintarvikkeita suurelle joukolle kehittyvien maiden ihmisiä.

Kuivuus syö satoja

Tuleviin kuukausiin vaikuttaa muun muassa se, että Argentiinassa, Australiassa ja Etelä-Afrikassa on ollut hyvin kuivaa. Tärkeiden maatalousmaiden sadot voivat jäädä pieniksi.

- Ruuan korkea ja heilahteleva hinta on uusi vallitseva tilanne, se tarkoittaa miljoonille ihmisille kurjasta ravinnosta kärsimistä, ilmeneepä se sitten nälkänä, aliravitsemuksena tai ylipainona, joka voi aiheuttaa ennenaikaisen kuoleman, kuvailee Maailmanpankin Otaviano Canuto.

Esimerkiksi 2008 maailmassa oli liki 1,5 miljardia ylipainoista aikuista. Heistä puoli miljardia oli liikalihavia. Luku voi nousta Maailmanpankin mukaan 2,16 miljardiin vuoteen 2030 mennessä. Pankin mukaan se on maltillinen arvio.

Puolet maailman ylipainoisista ihmisistä asuu yhdeksässä valtiossa, Kiinassa, Yhdysvalloissa, Saksassa, Intiassa, Venäjällä, Brasiliassa, Meksikossa, Indonesiassa ja Turkissa, Maailmanpankki listaa.

- Ylipaino ei ole vain rikkaiden maiden ongelma, Otaviano Canuto kuvailee.