Tukholman rantaveteen pulpahti vanha laivanhylky

Poikkeuksellisen matala merenpinta päästi esille hylyn, joka lienee 1600-luvun sotasaalista.

kulttuuri

Ruotsalainen meriarkeologi Jim Hansson sai elämänsä yllätyksen keväisellä kävelyllä viime sunnuntaina: Tukholman keskustan rantaveteen Kastellholmeniin oli ilmestynyt vanha laivanhylky.

Hanssen kertoo Dagens Nyheter -lehdessä, että hän kyllä tiesi meressä makailevasta hylystä, mutta sen pulpahtaminen pintaan oli aivan odottamatonta.

Tukholman merihistoriallisessa museossa työskentelevä Hanssen arvelee, että kyseessä ovat tanskalaisen Grå Ulven -aluksen jäänteet 1600-luvulta. Alus ei uponnut, vaan upotettiin täyttämällä se kivillä. Ne lienevät peräisin puretun sillan perusteista.

Pintaan hylky päätyi, koska merenpinta on poikkeuksellisen alhaalla.

Sotasaalis päätyi usein merenpohjaan

Torstaina aluksesta on määrä ottaa puunäyte tutkittavaksi Tanskan kansallismuseossa Kööpenhaminassa. Silloin ehkä varmistuu, että kyseessä todella on Grå Ulven, joka oli ruotsalaisten sotasaalis Tanskalta.

Tukholman vesissä lepää useita laivoja Ruotsin suurvalta-ajoilta, kertoo merihistoriallisen museon johtaja Andreas Ohlsson Expressen-lehdessä.

Laivat tuotiin kotiin, niitä käyteltiin vähän aikaa, ja lopuksi ne upotettiin, Ohlsson sanoo. Hänen mukaansa nyt löytynyt hylky saattaa olla Grå Ulven tai toinen alueelle upotettu tanskalaishylky.