Isojen poikien leikkeihin kuuluvat pikku-ukot ja nopat

Taktiset strategiapöytäpelit viehättävät edelleen. Esimerkiksi mikkeliläinen aktiivipelaajaporukka viettää aikaansa yömyöhään strategiapöytäpelien parissa. Viikonlopun aikana ajantaju unohtuu kokonaan ja pelejä saatetaan tahkota jopa yhtä soittoa 10 tuntia.

kulttuuri
Toni Forselius, Warhammer, Mikkelin Peliliike
Juho Liukkonen / Yle

Taktisten strategiapöytäpelien suosiosta kertoo kuinka sitkaasti ne ovat pysyneet harrastajien pöydillä. Games Workshopin kehittämä Warhammer on säilyttänyt fanikuntansa miltei 30 vuotta, eikä suosiolle näy edelleenkään loppua.

Myös pelaajien ikä kertoo jotain miten rajusti strategiapelikärpänen voi purra. Mikkeliläisen strategiapelejä pelaavan aktiiviryhmän keski-ikä on heittämällä yli 30 vuotta. Monilla heistä on takanaan useiden vuoden kokemus pelaamisesta.

- Meidän porukan keski-ikä heiluu 37 vuoden korvilla. Olen siis kolmekakkosenakin vielä täysin junnu, peliä vuosia pelannut mikkeliläinen Toni Forselius nauraa.

Strategiapelien perusidea on lähellä shakkia

Toni Forselius, Warhammer, Mikkelin Peliliike
Juho Liukkonen / Yle

Jos taktisten strategiapelien ideaa pitäisi selittää vasta-alkajalle, pikaisin vertailukohta löytyy shakista. Warhammerissa ideana on liikutella omaa armeijaa ja "syödä" vastustajan pelaajat pois kentältä.

Siihen yhtäläisyydet sitten loppuvatkin. Toisin kuin shakissa, strategiapeleissä pelinappuloina käytetään usein itse koottavia ja maalattavia hahmoja. Pelaajiakin voi osallistua sotatantereelle kerrallaan periaatteessa niin monta kuin pöytätila antaa myöten.

Kenttä vie tilaa jopa kokonaisen keittiöpöydän verran ja sitä voi laajentaa tarpeen tullen loputtomiin erikseen ostettavista osista. Mukaan mahtuu niin sortuneita linnoituksia, rakennuksia ja vuoria. Maaston rakentamisessa hyötynä on, että pelaaja voi käyttää niitä tulisuojana vastustajan hyökkäyksiltä.

- Pelissä on maastoa, johon voi piiloutua vastustajalta. Jos vastustajalla on jonkinlainen ase, niin sen täytyy katsoa pienen 28 milliä korkean kaverin silmistä, näkeekö se vastustajan pikku-ukkoa. Jos ei näe, niin sitä ei voi ampua. Noppa päättää sen, osutaanko kohteeseen.

Taktiikkapelit kiinnostavat kahdesta syystä

Toni Forselius, Warhammer, Mikkelin Peliliike
Juho Liukkonen / Yle

- Meitä on periaatteessa kahta eri koulukuntaa. Toiset tykkäävät pelata Warhammeria, koska silloin pääsee kanssakäymään muiden ihmisten kanssa naamatusten. Tietokonepelit eivät pysty tarjoamaan sitä kokemusta, kun vastustaja tirvaisee ilmoille ärräpäitä hävitessään.

- Toiset taas keräävät pelihahmoja samaan tarkoitukseen kuin esimerkiksi pienoismalliharrastajat, peliä jo useamman vuoden pelannut mikkeliläinen Toni Forselius kertoo.

Peliin uppoaa helposti valtavat määrät rahaa

Useimmiten molemmat harrastukset kulkevat kuitenkin käsi kädessä, koska Warhammerin pelinappuloita myydään osin "keskeneräisinä". Paketista löytyvät hahmot pitää liimata, maalata ja kasata esittelykuntoon.

Viime kädessä harrastuksen suuntaa määrittää se, kuinka paljon aikaa ja rahaa on valmis uhraamaan harrastukselleen.

- Jos vain keräät ukkoja, niin silloin selvitään muutamilla sadoilla euroilla. Mutta jos aiot pelata ihan tosissasi, niin joudut upottamaan rahaa tähän harrastukseen helposti yli toista tuhatta euroa, Forselius hekottaa.

Pelissä pärjätään kasvattamalla oman armeijan kokoa. Koska hahmojen tehokkuudet määritellään sääntökirjoissa, vahvemmat pelihahmot ovat myös aina kalliimpia hankkia.

Harrastusta varten kannattaa varata myös aikaa

Mitä enemmän pelaajia, sotureita ja maastoa löytyy, sitä pidemmäksi mittelöt strategiapelien parissa venähtävät.

- Peleillä on paha tapa venyä aamutunneille. Jos lähden viikonloppuna liikenteeseen, niin silloin peliä mätetään kaksitoista tuntia ja sitten mennään kotia nukkumaan.

Yleensä aikaa ei verota pelkästään yksi peli. Pöytäpelien pariin ajaudutaan kaveriporukoiden kautta ja silloin pitää kokeilla useitakin pelejä. Forseliuksen ystäväpiirissä kovassa huudossa ovat myös korttistrategiapelit kuten Magic the Gathering.

- Näinhän siinä käy, että kun kaveripiireissä pyörii, niin puoliväkisin useampi peli vie mennessään.