Kaukojäähdytyksen suosio kasvaa Helsingissä

Lisääntyvä toimistorakentaminen on nostanut kaukojäähdytyksen suosiota Helsingissä.

Kotimaa
Pasilan altaan äärellä.
Yle

Pasilassa kaukojäähdytysallas otettiin käyttöön parisen vuotta sitten. Allas sijaitsee 30 metriä maanpinnan alapuolella.

Itse tekoallas on runsaat 30 metriä syvä. Halkaisijaltaan se on noin 20 metriä. Vettä altaassa on noin 11 000 kuutiota. Allastilassa vallitsee UV-valo, jotta bakteerit pysyisivät loitolla.

- Ötökät eivät tykkää UV-valosta. Pintavesisuodatin, joka suodattaa roskia pois on myös päällä jatkuvasti, kertoo Stefan Rosenlew Helsingin energiasta.

Järjestelmässä altaan menovesi menee kylmänä kiinteistöihin ympäri Helsinkiä ja se palautetaan paluuputkea pitkin lämmenneenä vetenä. Kaukojäähdytyksessä asiakkaalta siirretään hukkalämpö kaukojäähdytysveteen.

Vesi palaa putkessa noin 10-16 asteen lämpöisenä, mutta kiinteistöihin se lähtee neljäasteisena.

Helsingissä on kaukojäähdytysverkkoa yhteensä 60 kilometriä. Toisin on kaukolämpöverkon kohdalla, jota on huomattavasti enemmän. Kaukojäähdytyksen suosio on kuitenkin kasvanut tasaisesti etenkin yritysmaailman kiinnostuksen vuoksi.

- Nykyinen toimistoliikerakennus ei toimi ilman jäähdytystä. Kaukojäähdytysverkosto kasvaa hurjaa vauhtia. Liitäntäteho on 130 megawattia ja lisää tulee koko ajan. Viime vuonna tuli 15 megawattia uutta liitäntätehoa mikä massana tarkoittaa kolmeakymmentä uutta jäähdytyssopimusta, valottaa markkinointipäällikkö Kosti Koski Helsingin energiasta.

Lisää altaita tulossa

Kaukojäähdytyksen kasvaneesta kysynnästä kertoo myös se, että Helsingin keskustaan Esplanadin puiston kohdalle rakennetaan parhaillaan uutta jäähdytysallasta. Siitä tulee kaksi kertaa Pasilan vastaavaa suurempi. Toinen jo olemassa oleva kaukojäähdytysallas sijaitsee Sörnäisissä Katri Valan puiston alla.

- Esplanadin louhintatyöt on tehty ja koneteknisiä töitä aloitellaan. Vuonna 2015 Esplanadin allas on tuotantokäytössä, kertoo Koski.

Lisääkin jäähdysaltaita on todennäköisesti suunnitteilla tulevaisuudessa.

- Asiakasteho kasvaa, joten joudumme lisäämään kapasiteettia, Koski sanoo.

Koski ei kuitenkaan osaa sanoa minne kohtaa Helsinkiä altaita seuraavaksi suunnitellaan.

- Päätöksiä altaista ei ole, mutta pohdimme koko ajan niiden lisäämistä.