1. yle.fi
  2. Uutiset

Helmiä, nauhoja ja paljetteja: pääsiäismunanäyttelyssä kimaltaa

Porin Teljän kirkolla on nähtävissä koristeellisia pääsiäismunia eri puolilta Eurooppaa. Näyttelyn koonnut Raija Kiviniitty aloitti pääsiäismunaharrastuksen surutyönä.

Kotimaan uutiset
koristeellisia pääsiäismunia
Pertti Pitkonen/ Yle

Porin Teljän kirkolla on esillä pääsiäismunien kokoelma ensi viikon sunnuntaihin asti. Sairaalateologi Raija Kiviniitty on koonnut näyttelyyn munia omasta kokoelmastaan.

Pääsiäismunia Kiviniitty on tuonut muun muassa Unkarista, Puolasta, Tsekistä, Itävallasta ja Liettuasta. Yhtenä erikoisuutena näyttelyssä on Neuvostoliitosta peräisin oleva muna, joka kuvaa työläisnaista kansallispuvussa.

- Olen tuonut munia matkoilta Euroopasta. Osa on ihan Suomesta ja osa on itse tehtyjä ja koristeltuja.

Kiviniitty kertoo, että pääsiäismunien koristelu ja kerääminen lähti hyvin intiimistä elämäntilanteesta.

- Sisareni kuoli ja siinä surun apuna ja jotenkin lohduttavana asiana koin tämän munien koristelun. Tämä surumuna on minulle koko kokoelman henkilökohtaisin.

Surutyön jälkeen innostus pääsiäismunien koristeluun vain kasvoi.

- Vuosi vuodelta alkoi erilaisia uusia ideoita kehittyä. Nämä ovat syntyneet siitä omasta sisäisestä mielenmaailmasta ja kaipuusta.

Koristelulla ei ole rajaa

Pääsisäismunat ovat todella koristeellisia ja useisiin muniin onkin lisätty paljetteja, helmiä, kankaita tai nauhoja. Kaikissa munissa ei ole kristillisiä teemoja, vaikka näyttely onkin kirkossa.

- Näyttely tuo kauniisti esille, miten monipuolisia ovat koristeltujen pääsiäismunien perinne, koristelutekniikat ja maalaustraditiot.

Eurooppalaiset koristemunat on tehty etupäässä eri kokoisiin linnunmuniin. Raija Kiviniityn itse koristelemat munat on tehty styroksipohjaan.

- Ei varmasti ole rajaa sille, miten pääsisäismunia voidaan koristella, Kiviniitty tuumaa.

Pääsiäismuna on vanha uskonnollinen symboli. Muna kuvastaa luomista, hedelmällisyyttä ja kristillisessä perinteessä kristuksen ylösnousemusta.

Lue seuraavaksi