Pääsiäisen pasha - ei laihduttajille

Pasha on rahkapohjainen pääsiäisherkku. Pasha liittyy olennaisena osana ortodoksien pääsiäisen ruokaperinteeseen, mutta nykyään se on jo tuttu näky muidenkin suomalaisten pääsiäispöydässä.

Kotimaa
Pashaa.
Kati Ronkainen / Yle

Venäläisessä ortodoksiperinteessä pashaa tarjotaan vehnäisen pääsiäisleivän eli kulitsan kera. Nykyään pashaa nautitaan Suomessa usein pelkkänä jälkiruokana.

- Pashasta on tullut myös suomalaisten pääsiäisperinne ja nykyään sitä saa kaupasta pienissä annospurkeissa, kertoo Pohjois-Pohjanmaan Marttojen toiminnanjohtaja Taina Pirkola.

Perinteiseen pashaan kuuluu rahkan, kerman, kananmunankeltuaisen sekä sokerin ja vaniljasokerin lisäksi myös voi, mutta pashasta tulee herkullista myös ilman voita, jolloin herkku on kevyempää.

- Ei se todellakaan ole mikään laihdutusruoka, mutta herkkujahan saa pääsiäisenä olla.

Helppo valmistaa

Pashan valmistukseen on olemassa myös muotteja, mutta muotiksi käy myös esimerkiksi kahvinsuodatin. Ortodoksisessa perinteessä pashan kylkeen kirjataan kirjaimet XB. Lyhennys tulee sanoista Hristos voskrese, joka tarkoittaa: Kristus on ylösnoussut.

Pashan valmistamiseen löytyy paljon ohjeita netistä. Marttojen Taina Pirkola löysi oman perinteikkään reseptin vanhasta keittokirjasta.

Ohjeen mukaan kerma vatkataan vaahdoksi. Toisessa kulhossa sekoitetaan huoneenlämmössä pehmennyt voi ja sokeri. Joukkoon lisätään mausteet, rahka ja kermavaahto.

Pashamuotti asetetaan lautaselle ja taikinamassa lusikoidaan sideharsolla vuorattuun muottiin. Lopuksi annos peitetään harson reunoilla ja päälle voi asettaa vaikkapa lautasen painoksi. Lopuksi kulho pannaan jääkaappiin vuorokaudeksi, jotta neste valuu pois ja pasha tiivistyy.

Ortodoksit laittavat pashaa tarjoillessaan usein marmeladia lautasen laidalle koristeeksi ja sytyttävät pashan huipulle tuohuksen. Herkun voi koristella maun mukaan vaikkapa säilykehedelmillä ja rusinoilla.