Hyppää sisältöön

Valehtelun suomenmestari tietää aprillaamisen salat

Valehtelun moninkertainen suomenmestari Pauli Perälä on harjoitellut jo 40 vuotta. Myös valehtelukisojen järjestäjä Joonas Autio on kova juksaamaan - erityisesti aprillipäivänä. Kumpikaan ei paljasta tämän vuoden pilaansa.

Kuva: YLE / Mari Itkonen

Valehtelun SM-kisojen järjestäjä Joonas Autio sanoo, että valehtelu on todellakin taitolaji. Se vaatii valmistautumista ja kiinnijäämisen riskin minimoimista. Joskus valkoinen valhe on jopa paikallaan.

- Joskus saattaa olla oikein valehdella, jos tarkoitus pyhittää keinot. Valkoinen valhe on pieni, eikä vahingoita ketään. Se on hyvän valheen merkki, sanoo Joonas Autio ja viittaa esimerkkiin, että vaimon vaatetusta voi olla hyvä kehua, vaikkei ihan sitä mieltä olisikaan.

Myös valehtelun moninkertainen suomenmestari Pauli Perälä painottaa, että hyvä vale on hyväntahtoinen.

- Hyvä vale syntyy ex tempore, eli siinä hetkessä, eikä sillä saa suututtaa, muistuttaa Perälä.

Toki hänkin on suututtanut. Esimerkiksi vaimonsa, jonka herätyskellot hän käänsi kerran kolme tuntia eteenpäin. Aamulla vaimolle tuli kiire ja Perälä paljasti jäynän vasta ulko-ovella. - Kyllä siinä naurettiin, mutta taisi tulla muutama kovempikin sana.

Teatteriharrastajana Pauli Perälä uskoo, että alkaa olla jo aika uskottava valehtelija. Siitä kai kilpailumenestyskin. - On sitä 40 vuotta harjoiteltu.

Valehteluun liittyviä fysiologisia ja non-verbaalisia muutoksia on tutkittu paljon. Tiedämmehän, että valheenpaljastuskone esimerkiksi kertoo sykkeen noususta, jos valehtelee. Myös kasvojen ja silmien liikkeet saattavat paljastaa.

- Yksi merkki voi olla se, että kertoo jotain sellaisia yksityiskohtia, joilla ei ole merkitystä ja joita ei tulisi kertoneeksi, jos puhuisi totta, Joonas Autio paljastaa.

Kumpikaan miehistä ei paljasta tämän vuotista aprillipilaansa. Jotain on kuitenkin takataskussa ja ehkä lähipiirissä se huomataan päivän kuluessa.

- Yhtenä vuonna vaimo oli käynyt kuvauttamassa sappikivet ja oli valmistautumassa leikkaukseen. Aprillipäivänä julkistimme kuvat sosiaalisessa mediassa ja saimme runsaasti onnitteluja. Vasta päivän lopulla paljastettiin, että kuvassa ei ollut kohtu, vaan sappirakko, kertoo Joonas Autio.