Hyppää sisältöön

Elokuvateattereissa eletään omituisia aikoja

Kotimaisten elokuvien katsojamäärissä miljoonan raja ylittyi tänä vuonna ennätysnopeasti, alle neljässä kuukaudessa. Samaan aikaan kun kotimaisten elokuvien taloudellinen huippukausi jatkuu, kalliilla tehdyt Hollywood-tuotannot kompastelevat. Digiaikana elokuvateatterit eivät floppeja kauan katsele.

Kuva Jack - The giant slayer -elokuvasta. Kuva: Warner Bros. Entertainment

Amerikkalaisen fantasiaseikkailu Jack The Giant Slayerin Suomen ensi-ilta oli 22.3. Yli 150 miljoonaa euroa maksanut elokuva veti suomalaisiin teattereihin ensimmäisenä viikonloppunaan vain 3 166 katsojaa.

Suosituin oli kotimainen 21 tapaa pilata avioliitto, joka keräsi seitsemäntenä viikonloppunaan 11 226 katsojaa. Sen kokonaiskatsojamäärä on jo yli 300 000.

Erityisen huonosti Jack The Giant Slayer on mennyt pienemmissä kaupungeissa. Esimerkiksi Kokkolan Bio Rexissä elokuvan näki ensi-iltaviikonloppuna vain 31 katsojaa. Tiistai-iltana, elokuvan viidentenä esityspäivänä, asiakkaita ei Kokkolassa tullut enää yhtään.

Koko elokuvan tulos näyttäisi tulevan 4-6 suurimmasta kaupungista

SF Film Finland Oy:n myyntipäällikkö Juan Pasqual

Bio Rex teki nopean päätöksen lopettaa näytökset heti ensi-iltaviikon jälkeen. Päätös oli epätavallinen, eikä Kokkola ole katsojapulansa kanssa yksin.

- Kokkolan tilanne ei ole ainutlaatuinen. Koko elokuvan tulos näyttäisi tulevan 4-6 suurimmasta kaupungista, vahvistaa elokuvaa Suomessa levittävän SF Film Finland Oy:n myyntipäällikkö Juan Pasqual.

Amerikkalaiset ahdingossa

Tutun sadun Jaakosta ja pavunvarresta kolmiulotteiseen actionmuotoon ahtava Jack The Giant Slayer ei ole ainoa Hollywoodin megatuotanto, joka floppaa tänä talvena Suomessa.

Disneyn Mahtava Oz keräsi kymmenessä päivässä alle 14 000 katsojaa. Jos tahti ei parane, melkein 200 miljoonaa euroa maksanut Mahtava Oz jää Suomessa alle 100 000 katsojan rajan.

Varsinkin maaliskuu on ollut todella hiljainen. Oikeastaan kaikki ensi-illat ovat epäonnistuneet

Caj Indola Kokkolan Bio Rexistä

Myös animaatio Räyhä-Ralf sekä hieman halvemmalla tehdyt Pilvikartasto ja Gangsterisota jäivät odotettua pienemmälle huomiolle. Kahdesta jälkimmäisestä ei kyllä tullut hittiä kotimaassakaan.

- Varsinkin maaliskuu on ollut todella hiljainen. Oikeastaan kaikki ensi-illat ovat epäonnistuneet. 21 tapaa pilata avioliittoa menee kyllä vieläkin hyvin, toteaa Caj Indola Kokkolan Bio Rexistä.

Pääsiäinen kiihdyttää kilpailua

Syitä Hollywood-elokuvien alavireeseen voivat ammattilaisetkin vain arvailla. Yksi syyttää kevättalven aurinkoa, toinen kilpailua, kolmas kotimaisen elokuvan buumia.

- Kotimainen on tosi kovassa nosteessa. 21 tapaa pilata avioliitto -elokuvan Putous-tähdet tekivät siitä hitin, SF Film Finland Oy:n myyntipäällikkö Juan Pasqual sanoo.

Uutuusfilmejä näytetään nykyään melkein kaikkialla Suomessa. Digiajan alhaiset materiaali- ja kuljetuskustannukset mahdollistavat ensi-illat myös pienissä kaupungeissa. Esimerkiksi alle 50 000 asukkaan Kokkolan kaksisalisessa Bio Rexissä voi katsoa kaikki pääsiäisviikonlopun neljä ensi-iltaelokuvaa.

Niistä jokainen mahtuu kilpailluimpaan alle 12-vuotiaille sallittujen elokuvien kategoriaan: animaatio Croodit, lelujätti Hasbron tuote-elokuva G.I. Joe: Kosto, Stephenie Meyerin (Twilight) kirjaan perustuva Vieras ja Ryan Goslingin tähdittämä The Place Beyond The Pines.

Ykköseksi noussee DreamWorksin Croodit, koska se vetää teattereihin lapsiperheitä.

Paitsi, jos 21 tapaa pilata avioliitto pitää pintansa vielä kahdeksannenkin viikonlopun.