D-vitamiinitason mittausten suosio nousussa

Kirjava D-vitamiinikeskustelu on johtanut siihen, että yhä useampi käy mittauttamassa D-vitamiinitasonsa verikokeella. Arvioiden mukaan D-vitamiinin taso on yleisesti suomalaisilla liian alhainen. Auringosta ja ravinnosta D-vitamiinia ei voi saada yliannosta.

Kotimaa
Taivas
Yle

Talven aikana käyty vilkas D-vitamiinikeskustelu on aiheuttanut sen, että lääkäriasemilla ja neuvoloissa käydään aiempaa herkemmin mittauttamassa oma D-vitamiinitaso.

- Enenevässä määrin ihmiset ovat nyt mittausta kyselleet, sanoo vastaava hoitaja Jaana Perälä-Haapa-aho Seinäjoen Lääkäritalon laboratoriosta.

D-vitamiinitaso mitataan verikokeella kyynärtaipeesta. Tulokset luvataan parin-kolmen päivän tai viimeistään viikon kuluessa.

- Teemme laboratoriomittauksen ja vertaamme tulosta viitearvoihin, jotta tiedetään onko D-vitamiinitaso henkilöllä liian alhainen, viitearvojen sisällä vai liian korkea. Yleisesti suomalaisilla taso on liian alhainen, Perälä-Haapa-aho toteaa.

Vartti kerrallaan

Suomalaisille suositellaan D-vitamiinilisän nauttimista ympäri vuoden, sillä pitkä pimeä talvi ja kirkkaimman auringonvaloajan ajoittuminen työpäivän aikaan vähentävät kuitenkin luontaisesti saatavan vitamiinin määrää.

- Virallinen suositus kai on, että varttitunti auringonvalossa per päivä riittää, Jaana Perälä-Haapa-aho toteaa kesään viitaten.

- Toki nykyään on maidossa ja ravintorasvoissa lisättynä D-vitamiinia, Perälä-Haapa-aho jatkaa.

Vaikka D-vitamiinikeskustelu on monipolvista ja suositellut D-vitamiinin ja -vitamiinivalmisteen nauttimisen määrät vaihtelevat, on yksi asia kuitenkin varma: auringosta ja ravinnosta D-vitamiinia ei voi saada liikaa. Mahdolliset yliannostukset ovat D-vitamiinilisien liiallisesta nauttimisesta johtuvia.

- Joskus voi esimerkiksi lapsi juoda kokonaisen D-vitamiinivalmistepullollisen kerralla. Tällöin kannattaa vaikka pitää tauko valmisteen antamisessa. Pitkäkestoinen liikasaanti voi aiheuttaa sitten myrkytyksen kaltaisia oireita, kuten ruokahaluttomuutta, pahoinvointia, ruoansulatuskanavaoireita tai päänsärkyä, sanoo Jaana Perälä-Haapa-aho.

- Yleensä oireita ilmaantuu vasta, jos liikasaantia on ollut pitkään ja erittäin suuria annoksia, Perälä-Haapa-aho korostaa.