Bussejakin voi bongailla

Jotkut bongaajat ottavat kuvia linja-autoista, toiset kirjaavat jopa auton tiedot ylös.

Kotimaa
Pauli Mikkoselle linja-autot ovat harrastus ja työ.
Yle Etelä-Karjala

Lappeenrantalainen Pauli Mikkonen ajaa työkseen linja-autoa. Siinä missä ihmiset bongaavat lintuja, tai museoautoja, Mikkonen tietää myös linja-autobongareita.

- Se on juuri sitä mitä ilmaisu kertoo. Harrastajat kiertelevät siellä täällä kameran kanssa ja napsivat kuvia linja-autoista. Monilla bongareilla on nettisivuillaan ja kuvablogeissaan kuvia näistä autoista, kertoo Mikkonen.

Suomessa on intohimoisiakin bongareita

Bussibongaus kattaa koko liikennöivän kaluston. Mikkosen mukaan liikenteessä Suomessa on harvinaisiakin busseja, jotka on kunnostettu. Jotkut ovat vieneet harrastuksen vielä pitemmälle.

- Helsingissä olen törmännyt vanhempiin miehiin, jotka ottavat kuvia ja kirjaavat jopa auton tiedot ylös. Eli hyvä etteivät he tiedä paremmin kuin Trafi, mitä linja-autoja Suomessa liikkuu, Mikkonen naurahtaa.

Linja-auton kuljettajienkaan ei siis kannata ihmetellä, jos joku on tien varressa kuvia ottamassa. Mikkosen mukaan toiset kollegoista ottavat bussibongauksen iloisin mielin ja toiset eivät ihan niin iloisesti.

Pauli Mikkonen on mukana myös Suomen linja-autohistoriallisessa seurassa. Seura on vuonna 1978 perustettu valtakunnallinen nopeasti kansainvälistyvä yhdistys. Seura on linja-autoista ja linja-autoliikenteestä kiinnostuneille avoin yhdistys.