Hyppää sisältöön

Radikaali muslimisaarnaaja puhuu Helsingissä salaisessa paikassa - vaatimuksena terroristien vapauttaminen

Suojelupoliisi vahvistaa tiedot tapahtumasta. Tiedotteen mukaan puhujat vaativat tunnettuja, al-Qaidaan sidoksissa olevia muslimivankeja vapaaksi.

Muslimijohtaja Anjem Choudary oikeustalon edustalla Lontoossa lokakuussa 2012. Kuva: Facundo Arrizabalaga / EPA

Brittiläinen radikaali muslimisaarnaaja järjestää puhetilaisuuden Helsingissä. Internet-sivulleen laittamansa ilmoituksen mukaan tilaisuus järjestetään tänään torstaina iltapäivällä Helsingissä salaisessa paikassa. Suojelupoliisi on vahvistanut tilaisuuden järjestämisen Yle Uutisille.

Asiasta nettisivulleen tiedottanut Anjem Choudary on tunnettu muslimijohtaja Britanniassa. Siellä hänen johtamansa Islam4UK-muslimijärjestö kiellettiin 2010 terrorismilain nojalla. Järjestö vaati sharia-lain käyttöönottoa Britanniassa. Tiedotteen mukaan Choudary on Shariah4Finland -nimisen järjestön edustaja.

Suojelupoliisi on tietoinen kokoontumisesta ja seuraa tilannetta.

- On ollut jo pitkään tiedossa, että Suomessa on yhä enemmän henkilöitä, joilla on yhteyksiä radikaaleihin henkilöihin, sanoo Supon viestintäpäällikkö Liinu Lehto.

Tiedotteen mukaan Norjassa uhkailusta vangitun mullah Krekarin kunniaksi järjestetty konferenssi oli "erittäin onnistunut". Sen vuoksi "erityinen seminaari pidetään taas kerran Suomen sydämessä vaatien muslimeja nousemaan ihmisten tekemän lain sortoa vastaan ja työskentelemään voimakkaasti kaikkien muslimivankien vapauttamiseksi".

Yksi tilaisuuden puhujista on Awat Karkuky, joka norjalaismedian mukaan on mullah Krekarin brittiläinen oppilas.

Tunnettuja terroristeja

Tiedotteessa mainitaan nimeltä ja kuvilta Khalid Sheikh Mohammed, Abu Hamza, Omar Abdul Rahman ja Aafia Siddiqui. He ovat al-Qaidaan sidoksissa olevia tunnettuja terrorismista tai terrori-iskujen suunnittelusta tuomittuja vankeja. Khalid Sheikh Muhammed on Guantanamossa vankina oleva terroristijohtaja, jota pidetään muun muassa syyskuun 11. päivän iskujen pääsuunnittelijana. Lisäksi hän on tunnustanut muun muassa amerikkalaistoimittaja Daniel Pearlin murhan Pakistanissa 2002.

Abu Hamza puolestaan on Britanniasta viime vuoden lopulla Yhdysvaltoihin luovutettu entinen imaami ja radikaali saarnaaja. Häntä syytetään muun muassa terroristien koulutusleirin perustamispyrkimykistä Oregoniin. Omar Abdul Rahman, "sokea sheikki" ja Aafia Siddiqui, "Baghramin harmaa rouva" ovat molemmat vangittuna Yhdysvalloissa - Rahman mm. vuoden 1993 World Trade Center -iskusta, Siddiqui puolestaan jäi kiinni Afganistanissa mukanaan pommin ohjeita ja myrkyllisiä kemikaaleja.

Algeriassa In Amenasin kaasuntuotantolaitoksella ulkomaisia siepanneet vaativat Rahmanin ja Siddiquin vapauttamista amerikkalaispanttivankeja vastaan.