1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Pääsiäisyö on ortodoksisen kirkon käyntikortti

Ortodoksisen kirkon pääsiäisen vietto kiinnostaa myös kirkkoon ja sen seurakuntiin kuulumattomia. Vaasan ortodoksisen seurakunnan kirkkoherra isä Matti Vallgren sanoo, että pääsiäisyö vaikuttavuudessaan on monelle koko kirkon käyntikortti.

Kotimaan uutiset
Vaasan ortodoksinen seurakunta juhlii pääsiäistä
Antti Haavisto / Yle

Vaasan ortodoksisen seurakunnan ovi käy pääsiäisenä ja koko pääsiäisen alusviikon tiheään. Pääsiäistä edeltää Suuri viikko, joka on vuoden kiireisin viikko ortodoksisessa kirkossa.

- Tämä on juhlaa papillekin, kun pääsiäiseen päästään, joten en sanoisi arjeksi. Tämä kohoaa arjen yläpuolelle mennen tullen, toteaa Vaasan ortodoksisen seurakunnan kirkkoherra isä Matti Vallgren.

- Pääsiäisen aikaan hiljentyminen tapahtuu papin osalta kyllä täällä kirkossa. Se on tavallaan se oma uhri, jonka antaa seurakunnan ja yhteisön hyväksi tässä työssä, isä Matti Vallgren sanoo.

Pääsiäisyö käänteentekevä kokemus

Seurakunnan jäsenet kutsutaan pääsiäisen aikaan lukuisiin tapahtumiin, mutta joka pääsiäinen ortodoksisen kirkon tapahtumat kiinnostavat myös seurakuntaan kuulumattomia.

- Suurena lauantaina meillä liittyy kirkkoon, seurakunnan jäseniksi neljä jäsentä. Jokaisella on oma tiensä kirkon jäsenyyteen. Joillekin se on jumalanpalvelusten kautta, jollekin se voi olla vaikka ikonimaalauksen kautta, isä Matti Vallgren sanoo.

- Kyllä pääsiäisyö on ollut monelle käänteentekevä kokemus esimerkiksi lapsena ja käynnistänyt prosessin, kasvun, seurakunnan jäseneksi. Pääsiäisyön jumalanpalvelus on tavallaan käyntikortti ortodoksiseen kirkkoon, isä Matti Vallgren arvelee.

Lue seuraavaksi