Tuore paikallinen karitsanpaisti on hakusessa

Pääsiäisen ruokaostoksia Keminmaan Citymarketissa tekevällä Tuomo Jääskeläisellä kävi tuuri. Hän löysi perheensä pääsiäispöytään tuoreen karitsanpaistin vielä kiirastorstaina.

pääsiäinen
Tuomo Jääskelainen lihaostoksilla
Yle/Tiina Rantamartti

- Pääsiäisenä tule suku syömään ja silloin täytyy olla pöydässä paikallista karitsaa. Olin varautunut pakasteeseen, mutta yksi asiakas oli perunut varauksensa ja onnistuin saamaan tuoreen paistin, Jääskeläinen iloitsee.

Paikallisen lampaan ja karitsan kysyntä pääsiäisen ruokapöytiin kasvaa vuosi vuodelta Meri-Lapissa.

Merilappilainen karitsa on tosin lyönyt itsensä läpi paitsi paikallisilla myös valtakunnallisilla lihamarkkinoilla. Myös tänä pääsiäisenä tuotteen kysyntä ylitti tarjonnan.

Vaikea pääsiäispiikki

Menestyksestä huolimatta paikallisen karitsan markkinointi, myynti ja tarjonta ei ole tänä päivänä ongelmatonta, koska myyntipiikki ajoittuu selkeästi pääsiäiseen ja muun ajan myynti on varsin pientä.

- Emme saa tilattua pelkkää paistia, vaan meidän on tilattava koko ruho. Muutkin osat kuin paisti olisi saatava myytyä ja nille taas on vähemmän kysyntää. Siksi tuorelihan tarjonta suuremmassa määrin on hieman ongelmallista, kertoo Keminmaan Citymarketin kauppias Mauri Vaarala.

Pakasteena merilappilaista karitsaa oli kiirastostaina tosin hyvin vielä tarjolla. Ja tiestysti uusseelantilaista, jota löytyy pakasteena tasaisesti ympäri vuoden.

Lammas on kuitenkin meillä täällä vielä lähinnä palvelutuote muina aikoina kuin pääsiäisenä.

Mauri Vaarala

- Lammas on kuitenkin meillä täällä vielä lähinnä palvelutuote muina aikoina kuin pääsiäisenä, Vaarala sanoo.

Lihatalo kannustaa tuottajia tasaiseen tarjontaan

Merilapin karitsan brändin synnyttäneessä kemiläisessä lihatalossa Rönkä Oy:ssä pääsiäinen on myös työläs aika. Rönkä on etupäässä nautatalo ja pääsiäispyhät tuovat paineita myös toimittaa riittävästi naudanlihaa pyhän ajaksi kauppoihin.

- Teurastamon resurssit sanelevat toimintaa jonkin verran, mutta kannattaa muistaa, että karitsanlihaa on tarjolla toki pääsiäisen jälkeenkin, sanoo hankintapäällikkö Anne Närhilä.

Edellytys sille, että paikallista karitsaa olisi nykyistä enemmäin tarjolla, on tietysti tasainen kysyntä. Lihatalo Rönkä on kannustanut tuottajia tasaisempaan tarjontaan maksamalla karitsasta parempaa hintaa helmikuusta heinäkuulle saakka.

- Tasainen tarjonta ympäri vuoden olisi lihatalolle parempi, eikä tuottajankaan tarvitsisi ajoittaa eläimiä teuraskypsäksi juuri pääsiäiseksi. Ja tietysti kuluttajalle paikallista karitsaa olisi silloin tarjolla muutenkin kuin pääsiäisenä.