Lumi ei ota sulaakseen - etelässä jopa yli puoli metriä tavallista paksummat hanget

Kylmä sää jatkuu koko maassa ainakin vielä huhtikuun ensimmäisellä viikolla, Ylen meteorologi Toni Hellinen ennustaa. Maaliskuusta on tulossa yksi mittaushistorian kylmimmistä.

Kotimaa
Grafiikka.
Viime vuonna lumensyvyys Helsinki-Vantaalla romahti maaliskuun aikana. Tänä keväänä lumien sulaminen ei ole vielä päässyt edes vauhtiin.Yle Uutisgrafiikka / Ilmatieteen laitos

Normaaleina vuosina etelässä asuvat joutuvat tähän aikaan keväästä suuntaamaan kohti pohjoista, mikäli haluavat nauttia hohtavista hangista. Tänä vuonna tilanne on toinen, sillä pääkaupunkiseudulla asti on paikoin lähes 70 senttimetriä lunta.

Torstaiaamuna lumensyvyys oli ilmatieteen laitoksen mukaan Helsinki-Vantaan lentoaseman mittauspisteellä 68 senttimetriä, mikä on yli puoli metriä normaalitalvea enemmän. Normaalisti Helsinki-Vantaalla on tähän aikaan vuodesta noin 15 senttimetriä lunta.

Myös muualla Etelä-Suomessa lumipeite on monin paikoin yhä noin puolen metrin paksuinen. Kotkassa ja Lahdessa lunta on 50 senttiä, Helsingin Kaisaniemessä 45 senttiä ja Lappeenrannassa ja Hangossa noin 40 senttiä. Turussakin lunta on noin 30 senttimetriä.

Yöpakkaset estävät lumia sulamasta

Syynä siihen, että lumien sulaminen ei ole vielä päässyt vauhtiin, on poikkeuksellisen kylmä maaliskuu. Vaikka päivälämpötilat ovat tällä hetkellä lähellä vuodenajan keskiarvoa, öisin on jopa yli 10 astetta tavallista kylmempää.

- Kun lumi on puhdasta, auringon säteet eivät ehdi sitä paljon päivän aikana sulattaa. Likaiset tienreunat sulavat paljon nopeammin, Ylen meteorologi Toni Hellinen valaisee.

Kuun päätyttyä selviää, mille sijalle tämä maaliskuu pääsee säätilastoissa. Joka tapauksessa on Hellisen mukaan lähes varmaa, että maaliskuu tulee olemaan Suomen mittaushistorian kylmimpiä. Kaikkien aikojen kylmintä siitä ei kuitenkaan ole tulossa.

Tavanomaista viileämpi sää jatkuu koko maassa ainakin vielä huhtikuun ensimmäisellä viikolla, Hellinen ennustaa. Pohjoisen Euroopan yllä on korkeapaine, joka estää lämpimämpien ilmamassojen yltämisen Suomeen asti.