Tanskan sioille syötetään antibiootteja - kasvattajat saavat sairaalabakteerin

Halvan sianlihan tuottaminen johtaa ikäviin sivuvaikutuksiin. Tuottajat ovat suuressa vaarassa saada MRSA-sairaalabakteerin. WHO vertaa ongelmaa jopa terroriuhkaan.

Tanskan sikaloissa on kasvamassa huomattava terveysriski, kertoo Ruotsin televisio SVT. Sioille syötetään niin paljon antibiootteja, että ne kehittävät antibioottiresistenssin. Seurauksena on sairaalabakteeri MRSA:n nopea yleistyminen.

Uuden tutkimuksen mukaan tällä hetkellä jo 88 prosenttia Tanskan teurastamoihin tuotavista sioista kantaa MRSA-bakteeria. Vuosi aikaisemmin luku oli puolta pienempi.

Maan viranomaiset ovat nostaneet siankasvattajat sairalabakteerin riskiryhmään. Sikafarmareilla sairaalabakteeri on selvästi yleisempi kuin väestöllä keskimäärin.

Tämä tarkoittaa sitä, että jos bakteerin kantaja joutuu sairaalaan, hänen pannaan välittömästi eristykseen ja hän saa tarvitessaan erilaista antibioottihoitoa kuin muut potilaat. Hoitajat käyttävät suojavaatteita, etteivät itse altistu bakteerille. Hoito tulee tavanomaista kalliimmaksi.

Antibioottiresistenssi on nopeasti yleistyvä ongelma. EU-komission laskelmien mukaan EU-maissa kuolee keskimäärin 25 000 ihmistä infektioihin, joihin ei löydy hoitoa, koska bakteerit ovat tulleet vastustuskykyisiksi antibiooteille.

YK:n terveysjärjestö WHO luokittelee antibioottiresistenssin terrorismiin tai ilmastonmuutokseen verrattavaksi uhkaksi maapallon väestölle.

Sikaloissa antibiootteja käytetään ennalta ehkäisevästi, jotta teuraseläimet eivät sairastuisi ja tuotannon hävikki pysyisi mahdollisimman pienenä. Tavoitteena on sianlihan hinnan pitäminen mahdollisimman alhaisena.

SVT:n haastattelussa tanskalaiset siankasvattajat syyttävät muista EU-maista tulevaa halpalihaa, joka pakottaa heidätkin käyttämään antibiootteja.

Ruotsissa antibioottien käyttö on vähäistä. Tanskalaiset siat saavat noin kolme kertaa enemmän antibiootteja kuin ruotsalaissiat. Silti Tanskassa käytetään vähemmän antibiootteja kuin esimerkiksi Saksan tai Hollannin sikatiloilla, sanoo sikafarmasri Henrik Mortensen SVT:lle.