1. yle.fi
  2. Uutiset

Sojuz vei miehistön avaruusasemalle ennätysajassa - 45 tuntia aiempaa nopeammin

Nopeampi matka vaatii tarkkoja ohjausliikkeitä, mutta nopeuttaa astronauttien ja kosmonauttien matkaa vajaaseen kuuteen tuntiin aiemmasta kahdesta vuorokaudesta.

Ulkomaat
Miehistöä Sojuz-avaruusasemalla.

Sojuz-kapseli on telakoitunut onnistuneesti Kansainväliseen avaruusasemaan ISS:ään. Sojuz lähti matkaan torstai-iltana Suomen aikaa Kazakstanin Baikonurin avaruuskeskuksesta, ja se telakoitui ISS:ään ennätysajassa - vain vajaat kuusi tuntia laukauksensa jälkeen.

Kosmonautit Pavel Vinogradov ja Aleksander Misurkin sekä astronautti Chris Cassidy saivat näin pikaisen aloituksen reilun viiden kuukauden komennolleen avaruusasemalla. Kyseessä oli ensimmäinen kerta, kun nopeampaa reittiä käytettiin miehitetyllä lennolla asemalle.

Aiemmin matka avaruusasemalle kesti noin kaksi vuorokautta niin Nasan nyt eläkkeellä olevilla avaruussukkuloilla kuin Sojuzeillakin. Venäjä kokeili nopeampaa reittiä useita kertoja miehittämättömillä rahtialuksilla ennen miehitettyä lentoa.

Nopea lento vaatii muun muassa erittäin tarkkoja ohjausliikkeitä. Sojuzin moottorit käynnistettiin kahdesti ohjausliikkeitä varten lennon alkuvaiheessa.

Sojuz-kapseli telakoitui ISS:ään Tyynenmeren yläpuolella Perun rannikon tuntumassa aamuvarhaisella Suomen aikaa.

- Tämä on niin kaunis näky, on vaikea uskoa silmiäni, sanoi 59-vuotias Vinogradov, joka on ollut avaruudessa aiemmin 1997 ja 2006.

Avaruusasemalle jää nyt kuuden hengen miehistö.

Lähteet: AFP, AP, Reuters

Lue seuraavaksi