Tutkimus: Pikaruokaloiden lastenaterioista 97 prosenttia ravintoarvoiltaan kelvottomia

Yksi kolmesta amerikkalaislapsesta on ylipainoinen tai lihava. Asiaa eivät helpota pikaruokaketjujen lastenateriat, joissa on liikaa kaloreita ja rasvaa, mutta vain vähän vihanneksia tai täyskuitua.

Kuva: Facundo Arrizabalaga / EPA

Lähes kaikki Yhdysvaltain pikaruokaloiden lastenateriat ovat ravintoarvoiltaan kelvottomia, ilmenee Center for Science in the Public Interest -laitoksen (siirryt toiseen palveluun) tutkimuksesta. Tutkimuksen mukaan 97 prosenttia lastenaterioiden kananugeteista tai hampurilaisista ja niiden lisukkeena tarjoiltavista ranskalaisista ja limsoista ei täytä ravintosuosituksia.

CSPI-laitoksen määritelmän mukaan lastenateriat eivät saisi ylittää 430 kilokaloria ja niiden kaloreista vain 35 prosenttia tulisi koostua rasvoista. Niissä ei saisi olla yli 35 prosenttia lisättyä sokeria.

Tutkimuksessa käytiin läpi lähes 3 500 erilaista lastenateriayhdistelmää. Eräässä hampurilaisateriassa oli 1 210 kilokaloria ja 46 prosenttia siitä rasvaa. Kalorimäärä on kolme kertaa enemmän kuin CSPI:n mukaan 4 - 8 -vuotiaille sallitaan. Myös muissa pikaruoka-aterioissa kalori- ja rasvamäärät ylittyivät huimasti suosituksista.

CSPI sanoo, että 19:n pikaruokaketjun yksikään lastenruoka-ateria ei tarjonnut vaihtoehtoa, joka olisi läpäissyt suositukset.

Tutkituista pikaruokaketjuista ainoastaan Subway sai puhtaat paperit. Ketjun lastenaterioista kaikki läpäisivät ravintosuositukset. Aterioiden lisukkeena on omenalohkoja ja kevytmaitoa tai vettä.

Pikaruokalat eivät juuri ole parantaneet lastenaterioitaan vuodesta 2008, jolloin tutkimus tehtiin edellisen kerran. Ravintoarvoltaan kunnollisten lastenaterioiden määrä on kasvanut yhdestä prosentista kolmeen prosenttiin 2008 - 2013.

Yhdysvalloissa lapset saavat 25 prosenttia päivittäisestä kalorimäärästään pikaruuasta. Yksi kolmesta amerikkalaislapsesta on ylipainoinen tai lihava.