Pohjois-Korea ilmoitti olevansa sotatilassa Etelä-Korean kanssa

Pohjois-Korea kertoi tiedotteessaan toimivansa Koreoiden välisissä kysymyksissä jatkossa sotatilan edellyttämien käytäntöjen mukaisesti.

Pohjois-Korea
Ihmismassa aukiolla, keskellä suuri kyltti.
Tuhannet pohjoiskorealaiset saapuivat perjantaina mielenosoitukseen Pjongjangin keskusaukiolle tukemaan johtajaansa Kim Jong-unia.KCNA / AFP / Lehtikuva

Pohjois-Korea on ilmoittanut olevansa sotatilassa Etelä-Korean kanssa. Pohjois-Korea kertoo toimivansa Koreoiden välisissä kysymyksissä jatkossa sotatilan edellyttämien käytäntöjen mukaisesti.

- Tästä lähtien kaikki asiat Koreoiden välillä käsitellään sota-ajan protokollan mukaisesti, kerrottiin maan virallisen uutistoimiston KCNA:n välittämässä tiedotteessa.

Pohjois-Korea myös varoitti, että mahdolliset provokaatiot Koreoiden lähellä johtaisivat aseelliseen selkkaukseen ja ydinsotaan.

Etelä-Korea vastasi naapurimaan uhkaukseen tiedottamalla, ettei Pohjois-Korean uhkaukset ole mitään uutta.

Yhdysvallat puolestaan ilmoitti ottavansa vakavasti Pohjois-Korean julistuksen sotatilasta Etelä-Koreaa ja sen liittolaisia vastaan. Valkoisen Talon mukaan uhkaukset seuraavat kuitenkin myös tuttua kaavaa, jonka tarkoitus lienee vain pönkittää maan johtajan Kim Jong-Unin valtaa.

Viimeksi eilen perjantaina Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un määräsi maan raketit valmisteltavaksi laukaisukuntoon. Maan virallinen uutistoimisto kertoi tuolloin, että Pohjois-Korea on valmis tekemään iskun Yhdysvaltain tukikohtiin Etelä-Koreassa ja Tyynellämerellä.

Kim Jong-un määräsi hätäkokouksen perjantaina, koska Yhdysvaltojen koneet olivat harjoitelleet pommituslentoja Etelä-Koreassa.

Kansainvälinen yhteisö asetti aiemmin Pohjois-Korealle pakotteita sen ydinohjelman vuoksi. Pohjois-Korea on tehnyt useita uhkauksia sen jälkeen, kun pakotteita sitä vastaan kiristettiin.

Perjantaina sekä Kiina että Venäjä kehottivat osapuolia yhteistyöhön, jotta Koreoiden välinen tilanne ei enää pahenisi.

Lähteet: AFP, AP, Reuters