Suklaa saattaa auttaa pysymään hoikkana

Pääsiäismunien popsijoille ilouutisia, sillä tutkimuksen mukaan suklaasta on löytynyt jälleen uusi puoli: se saattaa auttaa pysymään hoikkana.

Vaikka suklaassa on runsaasti kaloreita, siinä on myös ainesosia, jotka saattavat tukea painonpudotusta rasvanmuodostuksen sijaan. Kuva: Tero Kyllönen / Yle

Suklaata säännöllisesti syövät henkilöt vaikuttavat olevan hoikempia kuin muut, ilmenee amerikkalaistutkimuksesta. Tutkimuksessa tarkasteltiin lähes tuhannen ihmisen ruokavalioa, nautittujen kaloreiden määrää sekä painoindeksiä.

Tutkimus julkaistiin Archives of Internal Medicine -lehdessä ja siitä uutisoi BBC (siirryt toiseen palveluun).

Tutkijat havaitsivat, että suklaata muutaman kerran viikossa syövät henkilöt ovat hoikempia kuin sitä silloin tällöin nauttivat. Vaikka suklaassa on runsaasti kaloreita, siinä on myös ainesosia, jotka saattavat tukea painonpudotusta rasvanmuodostuksen sijaan.

Tulos pysyi muuttumattomana, vaikka siinä otettiin huomioon muut seikat, kuten esimerkiksi liikunta.

Vaikuttaa siltä, että oleellista oli nimen omaan se, kuinka usein suklaata syö eikä niinkään suklaan määrä. Tutkimuksessa ei ilmennyt mitään eroa nautitun suklaan määrässä.

- Löydöksemme osoittavat, että kaloreiden koostumus, eikä vain niiden määrä, vaikuttaa määräävästi niiden lopulliseen vaikutukseen painoon, sanoo tutkimusta johtanut University of California at San Diegon tutkija Beatrice Golomb.

Golomb ja hänen ryhmänsä uskovat, että erityisesti tummassa suklaassa olevat antioksidanttiyhdistelmät, katekiinit, saattavat johtaa painon putoamiseen. Ainakin hiirillä tehdyt kokeet osoittavat niin: kaakaoflavonoidi epikatekiinia 15 päivää syöneet hiiret paransivat liikuntasuoritustaan ja niiden lihaskoostumuksessa oli selviä muutoksia. Nyt asiaa pitäisi testata myös ihmisillä, tutkijat toivovat.

Huonoja uutisia finnikasvoille

Sen sijaan akneihosta kärsiville kuuluu huonoja uutisia. Pitkään on yleisesti puhuttu, että suklaa lisäisi näppyjen määrää kasvoissa. Uusimman tutkimuksen mukaan näin todella onkin. Toisestakin suklaatutkimuksesta uutisoi BBC (siirryt toiseen palveluun).

University of Miami Miller School of Medicinen tutkijat keräsivät kymmenen vapaaehtoista miestä, iältään 18 -35 -vuotiaita. Naisia ei tutkimukseen otettu, sillä heidän näppyjensä määrään vaikuttaa kuukautiskierto sekä hormonitaso.

Tutkimuksessa käytettiiin sataprosenttista suklaata eri kokoisia määriä. Tutkijat havaitsivat selviä muutoksia miesten kasvojen finneissä suklaan määrästä riippuen.

Myöhemmin tuloksia vahvistettiin uudella tutkimuksella, jossa tutkittavat söivät kaakaojauhekapseleita ja verrokkiryhmä tyhjiä kapseleita. Myöskään tutkijat eivät tienneet, ketkä tutkituista saivat mitäkin kapseleita ennen kuin tutkimuksen loputtua.

- Näyttää siltä, että 18 - 35 -vuotialla aknesta kärsivillä miehillä suklaa todellakin pahentaa heidän akneaan, sanoi tutkija Samantha Block.

Suklaapatukoissa on usein myös korkeita määriä tyydyttyneitä rasvoja ja transrasvoja, jotka saattavat pahentaa tulehdusta. Tätä teoriaa ei kuitenkaan ole vielä vahvistettu tutkimuksilla.