1. yle.fi
  2. Uutiset

Torinon käärinliina ei sittenkään ole keskiaikainen huijaus?

Italiassa julkistettu kirja kyseenalaistaa vuoden 1988 radiohiilitutkimuksen, joka ajoitti käärinliinan keskiajalle. Katolinen kirkko on ollut varovainen ottamaan asiaan kantaa.

Ulkomaat
Torinon Käärinliina.
EPA

Torinon käärinliina ei olekaan keskiaikainen huijaus vaan aito Jeesuksen aikainen liina, väittää pääsiäisviikolla julkaistu italialaiskirja._ Il Mistero della Sindone_ eli 'Käärinliinan mysteeri' -kirjassa asetetaan kyseenalaiseksi 1988 tehty radiohiilitutkimus, jossa käärinliina ajoitettiin vuosiin 1260 - 1390.

Monet kristityt uskovat, että 4,3 metriä pitkä ja metrin leveä pellavaliina on aito Jeesuksen käärinliina. Pitkään ihmismieliä kiehtoneessa liinassa näkyy miehen hahmo. Mies näyttäisi kärsineen Jeesuksen haavojen kaltaisista vammoista.

Ensimmäiset tiedot käärinliinasta ovat Ranskasta vuoden 1360 paikkeilta. Torinoon sen osti Italian kuningasperhe 1570-luvulla. Liina on kärsinyt vuosien mittaan vaurioita muun muassa tulipalossa.

Kirjan kirjoittanut Padovan yliopiston professori Giulio Fanti on tutkinut samoja kappaleita kuin radiohiilitutkimuksessa käytettiin. Fanti tarkasteli kuituja menetelmillä, joita siihen ei ole aiemmin kokeiltu, esimerkiksi infrapunan ja spektroskopian avulla sekä mekaanisilla testeillä. Tutkimuksesta on uutisoinut muun muassa Telegraph (siirryt toiseen palveluun), New York Times (siirryt toiseen palveluun) ja uutistoimisto Ansa (siirryt toiseen palveluun).

Fanti sanoo olevansa lähes varma, että liina on Jeesuksen ajalta Palestiinan alueelta. Mittaustensa mukaan se ajoittuu vuosien 300 eKr. ja 400 jKr. välille. Fanti asettaa kyseenalaiseksi vuoden 1988 mittaukset, jotka hänen mukaansa saastuivat. Määritykset tehtiin erillisinä Oxfordin ja Arizonan yliopistoissa sekä Sveitsin valtiollisessa teknillisessä korkeakoulussa.

Sekä Fanti että kirjan toinen kirjoittaja, toimittaja Saverio Gaeta ovat hartaita katolisia. Gaeta on työskennellyt useissa Vatikaanin tiedotusvälineissä.

Katolinen kirkko varovainen

Käärinliinaa säilytetään yleensä luodinkestävässä, tarkoin ilmaltaan säädellyssä vitriinissä Torinon katedraalissa. Se on vain harvoin yleisön nähtävillä. Viimeisin kerta oli 2010, kun yli 2 miljoonaa ihmistä kävi sitä katsomassa.

Torinon käärinliina pääsi viimeksi laajaan julkisuuteen pääsiäislauantain iltana, kun sitä esiteltiin televisiossa ensimmäistä kertaa sitten 40 vuoteen, jolloin käärinliina on nähty televisiossa ainoan kerran aiemmin. Italian pääkanava Rai teki erityisen lähetyksen Torinon katedraalista, ja myös paavi Franciscus lähetti videoterveisensä.

Paavi kutsui terveisissään käärinliinaa 'ikoniksi' eikä 'pyhäinjäänteeksi', missä on merkittävä ero. Katolinen kirkko on ollut varovainen käärinliinan suhteen. Virallisesti sen sanotaan olevan "muistutus Jeesuksen kärsimyksistä".

- Tämä kankaaseen painunut kuva puhuttelee sydämiämme, Franciscus sanoi videotervehdyksessään uutistoimisto AP:n mukaan.

Yhden teorian mukaan käärinliina olisi renessanssinero Leonardo da Vincin käsialaa ja käytännön pila. Toisen mukaan kyseessä olisi Giotton työ. Vuonna 2009 italialaistutkijat onnistuivat kopioimaan käärinliinan ja osoittivat mielestään sillä tavoin, että kyseessä on huijaus.

Lue seuraavaksi