yle.fi-etusivu

Suositun koomikon kuulustelu nostaa esille sananvapauden tilan Egyptissä

Tv-koomikko Bassem Youssefia kuulusteltiin lähes viisi tuntia epäiltynä islamin ja presidentti Mohamed Mursin pilkkaamisesta. Syyttäjä on viime aikoina antanut useita pidätysmääräyksiä hallintoa kritisoineista henkilöistä.

Ulkomaat
Bassem Youssef tungoksessa.
Bassem Youssef saapui kuultavaksi turvamiesten, kannattajiensa ja median ympäröimänä Kairossa 31. maaliskuuta.Khaled Elfiqi / EPA

Egyptissä yleinen syyttäjä on kuulustellut suosittua tv-koomikkoa Bassem Youssefia epäiltynä islamin ja presidentti Mohamed Mursin pilkkaamisesta. Youssef vapautettiin lähes viisi tuntia kestäneiden kuulustelujen jälkeen takuita vastaan. Egyptin oppositio on huolissaan sananvapauden toteutumisesta Muslimiveljeskunnan hallitsemassa maassa.

Mursin kannattajat ovat tehneet ainakin neljä kantelua Youssefin ohjelmasta. Näistä valituksista johtuen Egypti yleinen syyttäjä antoi pidätysmääräyksen Youssefista eilen lauantaina. Koomikko saapui syyttäjänvirastoon vapaaehtoisesti sunnuntaina.

Egyptin television lähettämässä ohjelmassa Youssuf pilkkaa Mursia ja hänen hallintoaan, mutta myös oppositio ja media saavat osansa. Youssuf vääntää vitsiä myös muslimisaarnaajien puheista.

Youssef ei ole ensimmäinen hallintoa kriittisesti käsitellyt henkilö, joka on saanut kutsun syyttäjän pakeille. Syyttäjänvirasto on antanut pidätysmääräyksen viidestä poliittisesta aktivistista, joita syytetään väkivallan lietsomisesta Muslimiveljeskuntaa vastaan. Lisäksi useita merkittäviä mediahenkilöitä on kuulusteltu epäiltynä presidentin pilkkaamisesta.

Egyptin oppositio pitää hallinnon toimia pelotteluna. Liberaali oppositiopoliitikko Mohamed ElBaradei kuvaa syyttäjänviraston toimia "fasistisen hallinnon" toimiksi.

Lähteet: Reuters, AFP, AP

Yle.fi-etusivulla juuri nyt:

Aivot ja hermojärjestelmä

Turun yliopistossa on löydetty uraauurtava uusi tieto vauvojen voinnista

Nyt se on tutkittu: Silittely saa vauvan aivot hyrisemään

NHL

Nyt hymyilyttää! Puljujärvi takoi hurjalla tykkikudilla kauden toisen osumansa

Puoli seitsemän

Samuli Edelmann edesmenneestä isästään: "Tänne minä jäin laulamaan hänen laulujaan"

Työllisyys

Keskusta ja kokoomus sopuun työllisyys- ja yrityspalveluista –sinisille malli ei kelpaa