1. yle.fi
  2. Uutiset

Finnwatch toivoo EU:n painostavan Thaimaata ananasmehutehtaan jutussa

Suomalaisen kansalaisjärjestön kirjoittama raportti thaimaalaistehtaan työoloista on johtanut syytteeseen raportin kirjoittajaa ja tutkijaa vastaan.

talous

Kansalaisjärjestö Finnwatch (siirryt toiseen palveluun) syyttää thaimaalaista elintarvikeyhtiötä sananvapauden rikkomisesta.

Suomalaisjärjestön mukaan thaimaalaisen Natural Fruit -tehtaan nostamat syytteet Finnwatchin kenttäkoordinaattorina toiminutta miestä vastaan ovat yritys rajoittaa sananvapautta ja ihmisoikeuksia.

Järjestö toivoo nyt, että Euroopan unioni ottaisi unionin ja Thaimaan välisissä vapaakauppaneuvotteluissa esille maan ihmisoikeusongelmat. Lisäksi Finnwatch vaatii Thaimaata aloittamaan tutkinnan Natural Fruitin ja sen emoyhtiön NatGroupin toiminnasta.

Juttu koskee Finnwatchin syksyllä 2012 julkaisemaa raporttia, jossa kerrotaan Natural Fruit -tehtaan työntekijöiden työoloista. Raportin mukaan tehtaan työväen työolot ovat surkeita, palkat ovat laittoman alhaisia ja ylitöitä teetetään liikaa. Lisäksi raportissa puhutaan lapsityövoiman käytöstä.

Tutkimuksen tulokset luovutettiin Thaimaan viranomaisille joulukuussa 2012, mutta niihin ei Finnwatchin mukaan ole reagoitu.

Tehdas haastoi tutkijan oikeuteen maineen vahingoittamisesta ja virheellisen tiedon levittämisestä.

Järjestön kenttätutkimuskoordinaattorina toiminutta Andy Hallia uhkaa jopa seitsemän miljoonan euron korvaukset tai vuosien vankeus, jos nostetut syytteet menevät läpi oikeudessa.

Lue seuraavaksi