Kiina ja Taiwan tehostavat lintuinfluenssatarkastuksia

Uusi alavirus on vaatinut ihmishenkiä Shanghaissa. Taiwaniin pääsee mantereelta vain kuumetarkastuksen kautta.

Ulkomaat

Kiinassa Shanghaissa on lisätty lintuinfluenssatarkastuksia kahden ihmisen kuoleman vuoksi, kertovat valtiolliset tiedotusvälineet. Myös Taiwan on ilmoittanut, että se tarkastaa mantereelta tulevat matkalaiset lintuinfluenssan varalta.

Kiinan viranomaiset kertoivat viikonloppuna, että Shanghaissa kuoli alkukuusta kaksi miestä H7N9-tyyppiseen lintuinfluenssaan. Anhuissa lähellä Shanghaita yksi nainen on kriittisessä tilassa saman virusvariantin vuoksi. Sen ei ole aiemmin tiedetty tarttuvan ihmisiin.

Viranomaiset ovat saaneet internetissä kriittistä palautetta siitä, että tartunnoista kerrottiin vasta kolme viikkoa sen jälkeen, kun toinen mies oli kuollut. Viranomaiset sanovat tarvinneensa aikaa virustyypin varmistamiseen.

Samaan aikaan tarkastettiin sairastuneiden lähipiiriä. Viruksen ei havaittu tarttuneen yhteenkään noin 90 tarkastetusta ihmisestä, jotka olivat olleet eniten yhteydessä potilaisiin.

Asiantuntija rauhoittelee

Shanghaissa sairaaloita on kehotettu kiinnittämään erityistä huomiota hengityselinsairaiden oireisiin ja ilmoittamaan niistä. Taiwanissa puolestaan on määrätty kaikki Kiinan mannermaalta, Hongkongista ja Macaosta tulevat matkustajat pakolliseen kuumetarkastukseen.

Kiinalaisen asiantuntijan mukaan erityiseen huoleen ei kuitenkaan ole syytä. H7N9 on edelleen eläinten virus eikä tartu ihmisestä ihmiseen, sanoo Fudanin yliopiston kansanterveystieteen professori Jian Qingwu.

Myös Maailman terveysjärjestön WHO:n edustaja suhtautuu tartuntoihin rauhallisesti. Timothy O'Learyn mukaan Kiinan uutta tilannetta pidetään kuitenkin tarkasti silmällä.

Toinen lintuinfluenssavirus, H5N1, aiheutti kymmenen vuotta sitten pelkoa maailmanlaajuisesta epidemiasta. Virus on vaatinut noin 360 ihmisen hengen kymmenessä vuodessa. Kiinassa lounaisessa Guizhoun maakunnassa virukseen kuoli helmikuussa kaksi ihmistä.

Kiinaa pidetään erityisenä lintuinfluenssan riskialueena, koska siellä on enemmän siipikarjaa kuin missään muualla maailmassa ja kanat ja ihmiset elelevät Kiinan maaseudulla rinta rinnan.

Lähteet: AFP, AP